Volledig scherm
© Frans Nikkels

Audio | 'Evenementenvergunning Airforce festival onterecht afgegeven'

LONNEKER - Advocate Isandra Dunhof-Lampe van stichtingen Landschap Overijssel en Lonnekerberg stelt dat de evenementenvergunning voor het muziekfestival Airforce onterecht is afgegeven. Het festival staat voor zaterdag op de agenda, maar het is maar de vraag of het doorgaat.

Het festival op de vroegere Vliegbasis Twenthe zou volgens de stichtingen schadelijk zijn voor flora en fauna. De elf bijzondere vleermuissoorten zouden gestoord kunnen worden door de dreunende hardcorebeats.

​Enschede FM sprak met Advocate Isandra Dunhof-Lampe. Beluister het fragment hier.

Fair play
Dunhof-Lampe stelt dat niet alleen de evenementenvergunning onterecht is afgegeven, maar is er ook veel aan te merken op de procedure. ,,De vergunning is pas dinsdag afgegeven, anderhalve week voor het festival. Volgens de Europese richtlijnen is dan geen sprake van fair play, omdat partijen niet genoeg tijd hebben om op een normale manier bezwaar aan te tekenen.”

Afspraken
Volgens Eric van Oosterbaan van het organiserende Absolutely Fresh is het niet ongewoon dat pas anderhalve week voor een evenement de vergunning afkomt. ,,Wij leveren tien weken vooraf alle denkbare gegevens aan, van veiligheidsplannen tot bouwtekeningen van podia. Daarna toetst de gemeente de stukken en vraagt eventueel aanvullingen of aanpassingen. Dan volgt breed overleg waarbij concrete afspraken worden gemaakt met alle disciplines: gemeente, politie, brandweer en de geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen (ghor)."

Brandbrief
Landschap Overijssel stuurde volgens Dunhof-Lampe al vroeg een brandbrief aan de gemeente, waarin gewezen is op de zeldzame en beschermde dieren. ,,Toch meent de gemeente dat er geen ontheffing hoefde te worden aangevraagd bij de staatssecretaris, zoals in deze gevallen normaal is, en is de vergunningen afgegeven.”

Harmonie
Van Oosterbaan vindt het jammer hoe de zaak loopt. ,,Wij willen onze festivals in harmonie met de natuur laten verlopen en geen schade toebrengen. Daarom hebben we alles ook goed laten onderzoeken.” Volgens hem kwam Airforce niet als donderslag bij heldere hemel voor buren en betrokkenen. ,,Vanaf half november konden mensen zich inschrijven als noaber, om op de hoogte te blijven. We zijn vroegtijdig met de organisatie begonnen en transparant geweest."

Donderdag staan beide partijen in een rechtzitting tegenover elkaar.

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (54%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (14%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (32%)
278 stemmen