Volledig scherm
Orkest van het Oosten gedirigeerd door diva Karin Bloemen. Foto: Reinier van Willigen

Audio | Gedwongen fusie Orkest van het Oosten van tafel

ENSCHEDE - Het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest krijgen vanaf september 2019 een gezamenlijke programmering. Maar een gedwongen fusie is van tafel.

Tegelijkertijd met de nieuwe programmering moet dan bekend zijn op welke manier de twee orkesten in de toekomst gaan samenwerken.

Prinsjesdag
Minister Bussemaker stelt dit in de plannen voor de cultuursector die dinsdag met Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Met haar nieuwe voorstellen wijkt de bewindsvrouw af van het advies van de Raad voor Cultuur. Die stelde in mei nog voor om de subsidie van beide orkesten voorlopig stop te zetten en de orkesten te verplichten tot een fusie, binnen twee jaar.

Onderhandeling
Over de voorstellen is de afgelopen maanden intensief onderhandeld met de directeuren van beide orkesten, de provinciebesturen en grote gemeenten in Overijssel en Gelderland. Zowel in de regio als in de Tweede Kamer was het verzet tegen een gedwongen fusie groot.

Blij
De directies van de twee orkesten zijn blij met de nieuwe oplossing. Die laat alle ruimte aan de gezelschappen zelf en laat hun subsidie (samen 7,1 miljoen euro) intact. Uit het onderzoek dat de komende twee jaar wordt uitgevoerd, moet blijken of de orkesten aankoersen op een fusie of als aparte instellingen onder een gemeenschappelijke paraplu blijven voortbestaan.

Enschede of Arnhem
Ook de kwestie van de standplaats, Enschede of Arnhem, komt in dat onderzoek aan bod. Uiterlijk in 2021 moet het hele samenwerkingsproces zijn afgerond.

TV Enschede FM sprak met Bart van Meijl, interim directeur Orkest van het Oosten. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM​

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (57%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
387 stemmen