Volledig scherm
Wethouder Patrick Welman © Annina Romita

Audio | Gemeente Enschede verliest rechtszaak over bewindvoering

ENSCHEDE - In de dans om de miljoenen voor bewindvoering heeft Enschede voor de rechter een nederlaag geleden. Advocaat Petra Gerritsen heeft namens drie Enschedese cliënten van Findool Bewindvoering uit Nijverdal de zaken gewonnen tegen de gemeente.

Wethouder Patrick Welman wil dat de bewindvoering anders wordt geregeld: „Wij hebben geen zicht op wat er gebeurt. We betalen, we zien niets.” Vandaar dat hij aan bewindvoerders om informatie vraagt, zoals een behandelplan. Findool weigert dat volgens Welman als enige. Daarom legde hij beschikkingen van de rechtbank Almelo die op Findool-cliënten sloegen naast zich neer. Welman wilde het op een proces laten aankomen, dat proces heeft de wethouder verloren.

Hoger beroep
Eerder had de bezwarencommissie van de gemeente de klacht van Findool afgewezen. Dat de rechter nu de bezwarencommissie in het ongelijk stelt, is volgens de juridische afdeling van de gemeente een rare beslissing. „Dus gaan we in hoger beroep”, zegt Welman. De Almelose rechters volgen een uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep, het hoogste rechtsorgaan.

'Cruciale uitspraak'
René Beunders van de Stichting Sociaal Hart Enschede volgt de gang van zaken nauwlettend. Volgens hem is het een cruciale uitspraak. Enschede probeert onder de betaalde bewindvoerders uit te komen en een deel van het werk door vrijwilligers te laten doen. De stad zoekt een gratis oplossing. Beunders vreest dat de Enschedese variant ten koste gaat van de kwaliteit van de hulpverlening.

Enschede FM sprak met Beunders. Beluister het fragment hier.

Bij bewindvoering is de cliënt geen baas meer over de (financiële) huishouding. De bewindvoerder neemt die taak over. In Enschede gaat het om zo’n 1.500 stadsgenoten. Het bewind wordt uitgesproken door de rechter, de rekening voor bewindvoering gaan naar de gemeente. Enschede is, zo becijferde wethouder Patrick Welman onlangs, er meer dan 2 miljoen euro per jaar aan kwijt. Het geld komt uit het budget voor armoedebestrijding.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (21%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
530 stemmen