Volledig scherm

Audio | Gezondheid rond vliegveld Twente onderzocht

ENSCHEDE - Er wordt alsnog een gezondheidsonderzoek uitgevoerd onder omwonenden van de luchthaven Twente. Dat gebeurt niet, zoals aanvankelijk de bedoeling, onder 33.000 huishoudens, maar onder slechts 700.

Twee jaar geleden werd het onderzoek door de GGD Twente aangekondigd. Toen werd er nog van uitgegaan dat de luchthaven gebruikt zou gaan worden voor commerciële luchtvaart. Dat zou voor de inwoners van een groot gebied gevolgen hebben, onder meer door geluidshinder.

De GGD had alles klaar liggen om in september 2014 een grote nulmeting te doen. De bedoeling was om dan na vier jaar te kijken of de luchtvaart invloed had gehad op de gezondheid van omwonenden. Maar met het mislukken van het luchthavenplan ging ook het voorgenomen onderzoek niet door.

Kleiner gebied
Maar afgelopen week hebben 700 huishoudens rondom de luchthaven toch een vragenlijst toegestuurd gekregen van de GGD. Jaap de Wolf, beleidsmedewerker Milieu- en Gezondheid van de GGD: „De gemeenten en de provincie vonden het toch zinvol om zo’n onderzoek te doen. Het oude plan gaat weliswaar niet door, maar in de nieuwe plannen gaat het wel over zakelijke luchtvaart, recreatieve plannen, dronevluchten, helicoptervluchten, evenementen en industriële activiteiten. Ook die zouden invloed kunnen hebben op de gezondheid. Maar je hebt het dan wel over een veel kleiner gebied rondom de luchthaven dat de gevolgen kan ondervinden.”

Over een aantal jaren wordt het onderzoek herhaald.

TV Enschede FM sprak met Jaap de Wolf. Beluister het fragment hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
7'
1-0
Shakhtar DonetskSHA
away logo
home logo Manchester CityMCI
6'
0-0
NapoliNAP
away logo

poll

Hoera! De Otto in Hengelo komt weer terug

Hoera! De Otto in Hengelo komt weer terug

  • Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald (65%)
  • Ik vind het geen probleem mijn afval weg te brengen als dat goedkoper is (25%)
  • Het is sowieso een lelijk ding, tijd voor wat nieuws (10%)
746 stemmen