Volledig scherm

Audio | Gezondheid rond vliegveld Twente onderzocht

ENSCHEDE - Er wordt alsnog een gezondheidsonderzoek uitgevoerd onder omwonenden van de luchthaven Twente. Dat gebeurt niet, zoals aanvankelijk de bedoeling, onder 33.000 huishoudens, maar onder slechts 700.

Twee jaar geleden werd het onderzoek door de GGD Twente aangekondigd. Toen werd er nog van uitgegaan dat de luchthaven gebruikt zou gaan worden voor commerciële luchtvaart. Dat zou voor de inwoners van een groot gebied gevolgen hebben, onder meer door geluidshinder.

De GGD had alles klaar liggen om in september 2014 een grote nulmeting te doen. De bedoeling was om dan na vier jaar te kijken of de luchtvaart invloed had gehad op de gezondheid van omwonenden. Maar met het mislukken van het luchthavenplan ging ook het voorgenomen onderzoek niet door.

Kleiner gebied
Maar afgelopen week hebben 700 huishoudens rondom de luchthaven toch een vragenlijst toegestuurd gekregen van de GGD. Jaap de Wolf, beleidsmedewerker Milieu- en Gezondheid van de GGD: „De gemeenten en de provincie vonden het toch zinvol om zo’n onderzoek te doen. Het oude plan gaat weliswaar niet door, maar in de nieuwe plannen gaat het wel over zakelijke luchtvaart, recreatieve plannen, dronevluchten, helicoptervluchten, evenementen en industriële activiteiten. Ook die zouden invloed kunnen hebben op de gezondheid. Maar je hebt het dan wel over een veel kleiner gebied rondom de luchthaven dat de gevolgen kan ondervinden.”

Over een aantal jaren wordt het onderzoek herhaald.

TV Enschede FM sprak met Jaap de Wolf. Beluister het fragment hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (18%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (50%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (33%)
240 stemmen