Volledig scherm
© Marieke Bakker

Audio | GroenLinks: haal diesel direct uit Enschedese zoutcavernes

ENSCHEDE - GroenLinks in Provinciale Staten wil dat 250 miljoen liter diesel direct uit twee Enschedese zoutcavernes wordt gepompt. Daar moet het provinciebestuur bij het ministerie van Economische Zaken voor pleiten, schrijft de fractie aan Gedeputeerde Staten.

Volgens GroenLinks stapelen de incidenten bij AkzoNobel zich op. Verwezen wordt naar de lekkage op grotere diepte van een leiding die voor zoutwinning wordt gebuikt en een andere, ondiep liggende leiding. Het ging in het eerste geval om een lekkage van diesel, dat bij de zoutwinning wordt gebruikt. Bij de onlangs geconstateerde lekkage van de ondiepe, horizontale leiding ging het om een lekkage van pekel.

Enorme hoeveelheid
"Die dieselopslag in zoutgaten zagen wij al nooit zitten”, zegt Statenlid Robert Jansen. „Ik kan me niet voorstellen dat het ministerie en AkzoNobel op hun handen kunnen blijven zitten met die enorme hoeveelheid diesel in de grond.”
 

Enschede FM sprak met Robert Jansen, Statenlid voor Groenlinks in Overijssel. Beluister het fragment hier.

Herhaling voorkomen
AkzoNobel is verantwoordelijk voor de uitvoering van de dieselopslag. Het gaat om een strategische opslag, in opdracht van het rijk. Jansen zegt een herhaling van de olieramp bij het Amtsvenn te willen voorkomen. Daar lekte een grote hoeveelheid olie weg, door een kapotte aanvoerleiding.


Dubbelwandige leiding
Overigens is de leiding die bij de opslag onder het industrieterrein Marssteden is gebruikt, van een ander type dan die in Duitsland. De Enschedese leiding is dubbelwandig uitgevoerd. Toch leveren de leidingen die in Overijssel worden gebruikt ‘grote problemen op’ aldus GroenLinks. „Die worden pas ontdekt wanneer het is misgegaan. Al eerder overkwam dat de NAM. Stilzitten is het slechtste wat de bodem nu kan overkomen. Die dieselopslag moet leeg worden gepompt, en wel zo snel mogelijk.”

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (71%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1236 stemmen