Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Audio | Grolsch overtreedt al maanden milieuvergunning

ENSCHEDE - Grolsch overtreedt al maanden de milieuvergunning op acht punten. Er is door de gemeente Enschede in juli zelfs gedreigd met een last onder dwangsom. De bierbrouwer in Boekelo heeft tot 5 december de tijd om aan de vergunning te voldoen, maar op de achtergrond wordt samen met de gemeente al aan een oplossing gewerkt.

De milieuafdeling van de gemeente constateerde in april dit jaar dat Grolsch op acht punten de milieuvergunning overtrad, inclusief stankoverlast. De bierbrouwer antwoordde dat het allemaal meeviel, maar op 14 juli kreeg Grolsch weer een brief van de gemeente. De toon was dreigender. ‘Er zijn nog steeds overtredingen aanwezig. Via deze brief laten wij u weten dat wij het voornemen hebben om u te verplichten (u aan te schrijven) een eind te maken aan de overtredingen. Wij kunnen u hierbij een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen.’

Stankoverlast
De overtredingen kwamen in april aan het licht na klachten van Henk Afink, buurman van Grolsch. Hij heeft al zo’n tien jaar last van stank en lozingen van afvalwater door de bierbrouwer. Afink ontdekte ook dat Grolsch illegaal drie stikstoftanks op het dak van het energiegebouw heeft geplaatst. Stikstof wordt door het bedrijf gebruikt in het brouwproces. De tanks stonden eerder binnen, maar zijn vanwege veiligheidsredenen naar buiten geplaatst. Zonder vergunning.

Bij de controle in april was de overtreding geconstateerd, maar niet in de lijst van klachten opgenomen. Ook niet in de tweede brief van de gemeente op 14 juli. Voor de buurman is de maat vol. In een aangetekende brief eist Afink dat de gemeente deze week nog het brouwproces bij Grolsch stillegt. Maar dat gaat niet gebeuren, laat Edwin Lastdrager namens de gemeente weten. Afink zal naar de rechter moeten stappen.

Geuronderzoek
Volgens Lastdrager werden er in april nogal wat problemen geconstateerd bij Grolsch. Afink kreeg gelijk dat de fabriek bij hem naast stonk. Lastdrager: “Aanvankelijk ging Grolsch in de weerstand, maar ze hebben wel alles gedaan wat we hebben gevraagd. Alleen het geuronderzoek loopt nog.” Lastdrager bevestigt dat de brouwerij met de stikstofopslag buiten de vergunning overtreedt. “We hebben het zelf bij een controle geconstateerd.” Grolsch is gevraagd een vergunning aan te vragen. Dat heeft de brouwerij gedaan. De aanvraag is echter weer ingetrokken. Evenals een vergunning voor lozing van afvalwater op het riool. Dat gebeurde weer op verzoek van de gemeente.

Revisievergunning
De gemeente wil dat Grolsch beide vergunningen meeneemt in een zogeheten revisievergunning die in de maak is en voor 5 december rond moet zijn. Daarin wordt het hele pakket meegenomen aan maatregelen die de gemeente nodig acht na de controles in april, en later in augustus. Of de gemeente Grolsch bedient met een vergunning op maat, laat Lastdrager in het midden. “Een bedrijf blijft innoveren en vernieuwen. Dan treden er veranderingen op. Een keer in de zoveel tijd krijg je het proces dat de vergunning opnieuw moet worden aangevraagd, de revisievergunning.”

Grolsch onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

TV Enschede FM sprak met Henk Afink. Beluister het fragment hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (15%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (49%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3272 stemmen