Volledig scherm
Lee Ayres, Chief Operating Officer van Encapson, met de innovatieve vinding Sono-Coat (2012) © Frans Nikkels

Audio | Investering moet van Encapson in Enschede een wereldspeler maken

ENSCHEDE - Met de Sono-Coattechnologie van het Enschedese bedrijf Encapson kunnen artsen precies zien waar de bij een patiënt ingebrachte katheters, naalden en sondes zich bevinden en deze van alle kanten bekijken. Door een investering van onder meer Participatiemaatschappij Oost Nederland kan het Enschedese bedrijf een flinke impuls geven aan de ontwikkeling van de oplichtende coating voor medische instrumenten.

Met het geld dat Encapson van PPM Oost, Nextgen Ventures en het Twente Technologie Fund (TTF) ontvangt wordt onder andere een nieuwe productie-unit gebouwd, waarin vanaf het najaar 100.000 naalden per jaar hun speciale coating krijgen. Door sterk oplichtende microdeeltjes zijn ze met een echo uitermate goed te zien door medisch specialisten, zonder dat de artsen daarvoor dure röntgen- en MRI-apparatuur hoeven te gebruiken. 

Enschede FM sprak met Heico Breek, directeur van Encapson. Beluister het fragment hier.
Biopsie
Ook is het minder snel nodig om via operatieve weg een biopsie, waarbij weefsel voor medisch onderzoek wordt weggenomen, uit te voeren, waardoor het onderzoek minder belastend is voor de patiënt. De flexibele naalden die Encapson produceert hebben soms wel een lengte van 1.90 meter.

Innovatieve parel
PPM Oost heeft hoge verwachtingen van de Enschedese vinding, zegt directeur Marius Prins. "Encapson is een innovatieve parel die we al langer in het vizier hebben. We zijn ervan overtuigd dat het de potentie heeft om uit te groeien tot een wereldspeler. Dat is enerzijds goed voor werkgelegenheid in de regio, anderzijds zorgt Sono-Coat voor een innovatie in de zorg die goed is voor patiënten en zorgkosten kan terugdringen."

Interesse uit de hele wereld
Encapson verwacht de komende periode meer deals met internationale medische en technische bedrijven te sluiten en de productie op te schalen. "Uit de hele wereld is interesse voor onze coating", laat directeur Heico Breek weten. "Met de nieuwe investeringen kunnen we de organisatie en capaciteit in lijn brengen met onze ambitie om de komende jaren fors te groeien."

Voor de ontwikkeling van Sono-Coat werkt Encapson samen met de Universiteit Twente, Saxion hogeschool en kennisinstelling MIRA. 

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (15%)
535 stemmen