Volledig scherm
© Annina Romita

Audio | 'Jongeren in Enschede moeten politiek benul krijgen'

ENSCHEDE - Het jongste raadslid van Enschede, Mart van Lagen, wil meer interesse opwekken bij jongeren voor politiek. Zijn motie voor het instellen van een kinderburgemeester diende het CDA lid uiteindelijk niet in, maar toch vond van Lagen dat hij een overwinning had behaald. Namelijk de steun van politieke partijen om jongeren te betrekken.   

Het idee voor het instellen van een kinderburgemeester is niet nieuw. In meerdere steden in het land is een kinderburgemeester actief, al dan niet gekozen. "We hebben ook zeker niet het idee dat we hier het wiel opnieuw uitvinden", zegt Van Lagen. "Maar de grondgedachte is om jongeren al vroeg bij de lokale politiek te betrekken. En dat kan met het instellen van bijvoorbeeld een kinderraad of een kinderburgemeester. De vorm is niet het doel op zich, maar de gedachte dat jongeren amper een idee hebben wat de gemeenteraad in hun stad nou doet, laat me niet los."

Overtuigen
Voor Van Lagen was dat laatste de reden om met een motie te komen om het college en de raad ervan te overtuigen dat Enschede meer moet doen om jongeren te bereiken en te betrekken. Dat hij de motie uiteindelijk niet indiende, kwam doordat burgemeester Onno van Veldhuizen het gras voor de voeten van de raad wegmaaide. Van Veldhuizen omarmde het idee van de jonge CDA'er en beloofde zelfs een voortrekkersrol te willen spelen.

Rol
De mogelijke kinderburgemeester kan vooral een ambassadeursrol vertolken voor de gemeente, bijvoorbeeld bij het uitreiken van de kinderlintjes en bij politieke besluiten die kinderen aangaan. De verdere invulling van die functie is voor latere zorg. Van Lagen wil het gesprek aangaan met de leden van de commissie Stad en Bestuur. "Daar moeten we maar eens mee sparren om dit idee vorm te gaan geven voor de toekomst", zegt Van Lagen.

Weinig belangstelling
Voor Van Lagen is het idee dat veel inwoners van de stad amper geïnteresseerd zijn in de lokale politiek er een om van te gruwen. "De opkomstpercentages bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn exorbitant laag, terwijl de gemeenteraad van alle gekozen volksvertegenwoordigers het dichtst bij de burgers staat."

Enschede FM sprak met Mart van Lagen. Beluister het fragment hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
371 stemmen