Volledig scherm
© Thinkstock

Audio | Mantelzorger is Enschede 50 euro waard

ENSCHEDE – Geen 150 euro op de bankrekening, maar een cadeaubon van 50 euro te besteden in een webshop. Dat wordt vanaf dit jaar de invulling van het zogeheten mantelzorgcompliment in Enschede.

Het mantelzorgcompliment kan worden aangevraagd als blijk voor waardering voor de zorg die mantelzorgers verlenen aan familieleden, vrienden of kennissen.

Overschrijding
Reden voor de verlaging is dat vorig jaar het budget van 3 ton ruim werd overschreden. Toen werden 4.557 aanvragen gehonoreerd met een bedrag van 150 euro voor de betreffende mantelzorger. Kosten: bijna 684.000 euro.

De gemeente heeft in totaal een budget van 1 miljoen euro voor mantelzorg. 3 ton is dus voor de mantelzorgwaardering. De andere 7 wordt gebruikt voor onder meer trainingen en cursussen, uitbreiding van het aantal wijkcoaches en het ontwikkelen van een kennisnetwerk voor professionals.

Enschede FM sprak met Eric van der Aa, raadslid voor het CDA. Beluister het fragment hier.

Webshop
De mantelzorgwaardering is dit jaar dus in de vorm van een tegoed van 50 euro op een webshop die wordt gerund door het bedrijf Met Gezond Boerenverstand. Die werkt samen met lokale onderenemers en aanbieders.

Te denken valt aan een parkeerkostenvergoeding, een gevulde boodschappentas of een horecabon. Stichting Informele Zorg heeft eerder deze week al met afschuw gereageerd op het gebruik van een cadeaubon voor een webshop. Ook politieke partijen CDA, BurgerBelangen, CDA, SP, EnschedeAnders en OPA geven de voorkeur aan een geldbedrag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1260 stemmen