Volledig scherm
© Annina Romita

Audio | Mantelzorger over De Cromhoff in Enschede: 'Verpleeghuis vol angstige mensen'

ENSCHEDE - Mantelzorger Hans Verhaar zag de zorg in verpleeghuis De Cromhoff in Enschede de afgelopen jaren achteruitgaan. De bewoners durven volgens hem niet te klagen tegen de verpleegkundigen, de verpleegkundigen niet tegen de managers en de top komt amper op de werkvloer. En dat belemmert verandering.

Hans Verhaar (68) kent het verpleeghuis van binnen en van buiten. Zijn vrouw Janny (66) werd er acht jaar geleden opgenomen met een progressieve variant van Multiple Sclerose, nadat ze twintig jaar thuis door hem was verzorgd. Nu woont zijn vrouw in De Cromhoff, onderdeel van Livio.

Personeelstekort
Door de jaren zag Verhaar de zorg veranderen. Hij zag hoe de lageropgeleide helpenden verdwenen uit de tehuizen. Het gevolg is volgens hem dat er een chronisch tekort aan personeel is. En dat blijft niet zonder gevolgen. Hij ziet ze elke dag: "Ouderen die om elf uur 's morgens nog in bed liggen, die soms uren moeten wachten voor er iemand op hun belletje reageert. Verpleegkundigen die geïrriteerd reageren op vragen van bewoners."

Enschede FM sprak met Hans Verhaar. Beluister het fragment hier.

Angst
De Enschedeër begrijpt wel hoe het zit. Hij heeft jaren in de cliëntenraad gezeten en veel met bewoners én personeel gesproken. Zijn conclusie: “Ze zijn bang.” De bewoners durven volgens hem niet te klagen tegen de verpleegkundigen, de verpleegkundigen niet tegen de managers en de top komt amper op de werkvloer.

Livio
Livio laat weten zich niet te herkennen in het verhaal van Verhaar. Enschede FM sprak met directeur Guido van de Logt en woordvoerder Patricia Bangma van Livio over de zorgen van de mantelzorger. Beluister hun reactie hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1463 stemmen