Volledig scherm
© Thinkstock

Audio | Onderzoekers in Enschede voor innovatieve ouderenwerkplek

ENSCHEDE - Nederlanders moeten steeds langer doorwerken, maar werkgevers houden maar weinig rekening met de specifieke ondersteuning die deze oudere werknemers nodig hebben. In het project Pearl werken verschillende Europese partners samen aan 'de werkplek van de toekomst'. Deze week is een groep van deze internationale onderzoekers bij Roessingh Research and Development in Enschede, één van de aan het project verbonden instellingen.

Zij werken daar aan de vormgeving van de werkplek en maken plannen om het concept in de praktijk neer te zetten. Voor de oudere kantoormedewerkers is een tweede scherm bedacht waarop ze een paar keer hersenoefeningen krijgen en hulp bij het managen van hun taken. De werkplek is verder uitgerust met een sensor die bijhoudt hoe actief ze zijn. 

Bewegen aanmoedigen
“Op het moment dat men te lang stilzit, gaan we ze hierop attenderen en aanmoedigen om even te gaan lopen,” legt onderzoeker Simone Boerema uit. “Maar hierbij letten we natuurlijk wel op iemands agenda. We zullen nooit het advies geven om een blokje om te gaan als iemand midden in een vergadering zit.” 

"Zitten is het nieuwe roken"
Vooral bewegen lijkt dus belangrijk te zijn voor oudere werknemers die mee moeten komen in het kantoortempo van 2016. "Stilzitten heeft echt een hele slechte invloed heeft op de gezondheid van deze medewerkers", aldus Boerema. "Binnen de medische wereld hoor je niet voor niets steeds vaker ‘zitten is het nieuwe roken’. Mensen moeten zich er bewust van zijn dat ze perioden van zitten regelmatig moeten onderbreken met lichaamsbeweging. Dat helpt echt om zowel je lichaam als geest gezond te houden."

Enschede FM sprak met Simone Boerema van het Roessingh. Beluister het gesprek hier terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
382 stemmen