Volledig scherm
© Erna Lammers

Audio | Ook Twente heeft nu een stationspiano

ENSCHEDE - Op station Enschede wordt woensdag een piano geplaatst. Iedereen mag er op spelen.

De NS heeft al op diverse Nederlandse stations piano’s neergezet om het wachten te veraangenamen. Iedereen mag er op spelen en dat blijkt een succes: er is inmiddels zelfs een verkiezing georganiseerd voor de Beste Stationspianist.

12e
De Enschedese piano is de twaalfde in Nederland en wordt woensdag om half een officieel in gebruik genomen door Idols-halve-finalist Tom de Visser. De singer songwriter komt van oorsprong uit Uden maar woont tegenwoordig in Enschede omdat hij studeert aan de Popacademie ArtEZ. In Idols liet hij horen goed met gitaar en piano uit de voeten te kunnen. Op het station van Enschede zal hij woensdagmiddag een half uur spelen en zingen, ook verzoeknummers.

Aanvraag
Volgens woordvoerster Chantal Scholten van de NS is gekozen voor Enschede omdat de lokatiemanager van dat station een aanvraag had gedaan. “We kijken naar een goede spreiding over Nederland en Twente had nog geen piano, vandaar dat die aanvraag is gehonoreerd”, vertelt ze. Dat Enschede ook een popacademie heeft was bij de NS niet bekend, “dat ontdekten we pas toen we op zoek gingen naar een leuk introductieprogramma. Maar dat is natuurlijk wel hartstikke leuk. Wij zien de stations als een soort toegangspoort tot de stad en hiermee kan Enschede zich ook als muziekstad profileren.”

Spoorwegen
De stationspiano werd ruim anderhalf jaar gelden door de spoorwegen geïntroduceerd op Amsterdam Centraal, waar toen net een grote verbouwing gaande was. Omdat treinreizigers daarvan overlast ondervonden leek het de NS goed een gebaar te maken. Een NS-medewerker had de stationspiano afgekeken van het Franse station in Lille.

Play me
Inmiddels zijn er in het hele land piano’s geplaatst. Op de zwarte vleugel staat de tekst ‘Bespeel mij’ en ‘Play me’. Dat inspireert ook bekende Nederlanders: vorige week nog nam premier Mark Rutte plaats achter de stationspiano op Den Haag Centraal, waar hij Schubert ten gehore bracht.
De piano’s blijken overigens met name in studentensteden nogal eens het doelwit van vandalisme. In Delft en Nijmegen werden de vleugels om die reden al verwijderd.

TV Enschede FM sprak met Chantal Scholten van de NS over de piano. Beluister het gesprek hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (57%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (18%)
269 stemmen