Volledig scherm
© Annina Romita

Audio | Politie bepleit alcoholverbod Glanerbrug

GLANERBRUG - De politie wil dat er een alcoholverbod komt rondom het Cruyff Court en de drie basisscholen in Glanerbrug Zuid. Bij het college zal hiertoe een verzoek worden ingediend om de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aan te passen. De maatregel moet leiden tot minder overlast door vooral oudere jongeren.

Die overlast speelt zich voornamelijk af in de openbare ruimte in Glanerbrug Zuid. Vandaar dat de oplossing volgens de politie gezocht moet worden in het aanpassen van de APV of een gebiedsverbod.

"Wanneer een verbod op het gebruik van alcohol wordt opgenomen in de APV biedt dat de politie de mogelijkheid op maat te handhaven", meent wijkagent Wilfried Bossink. "Een andere mogelijkheid is dat de burgemeester bepaalde gebieden aanwijst waar geen alcohol mag worden gedronken. Maar dan moet hij wel beschikken over een helder dossier van de politie voordat hij zo'n besluit kan nemen."

Gezocht naar een oplossing
Medewerkers van Alifa, stadsdeel Oost, Dorpsraad Glanerbrug en politie Twente hebben zich de afgelopen maanden samen gebogen over een oplossing voor de overlast. Ouders moeten hun kroost immers met een gerust hart op het speelplein rond de scholen en het Cruyff Court kunnen laten spelen. En kinderen moeten naar jongerencentrum De Hut kunnen zonder lastig gevallen te worden door bijvoorbeeld een agressieve leeftijdgenoot, of iemand die te veel heeft gedronken.

De inspanningen van de afgelopen maanden om de overlast in te dammen, begint volgens Lies van Dongeren, coördinator Talentontwikkeling van de gemeente Enschede, langzamerhand effect te krijgen. Een positieve ontwikkeling dus.

Openingstijden verruimen
Dorpsraad Glanerbrug heeft voor de zomervakantie het initiatief genomen de openingstijden van De Hut te verruimen. De raad werkt daarbij nauw samen met Alifa en vrijwilligers. Het betekent dat tot het einde van het jaar de openingstijden zijn verruimd en een passend programma voor jongeren wordt aangeboden. "Probleem bleek het slechte imago van De Hut. Er kwamen veel klachten over geluidsoverlast en drank- en drugsmisbruik. Soms al of niet terecht aan bezoekers van De Hut toegeschreven", meent Van Dongeren.

Alifa
De jongerenwerkers van Alifa zijn druk bezig dat probleem te tackelen. Van Dongeren: "Alifa praat niet alleen met de jongeren, maar zoekt ook contact met ouders en buurtbewoners om ze bij het gebeuren rond het Cruijff Court en De Hut te betrekken. Daarnaast zetten we vooral in op naschoolse activiteiten in De Hut en op het Cruijff Court voor de groepen 3 tot en met 8 van de drie basisscholen in Glanerbrug Zuid. De gemeente en Alifa bieden onder leiding van Mirko Weustink van de gemeente Enschede op maandag- en donderdagmiddag op het Cruijff Court en in De Hut een sportief en creatief programma voor deze kinderen."


TV Enschede FM sprak met Theo de Boer, voorzitter dorpsraad Glanerbrug. Beluister het fragment hieronder.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (17%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (49%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (34%)
397 stemmen