Volledig scherm
De Bethelkerk is een van de twaalf naoorlogse panden © Frans Nikkels

Audio | Rechter moet Enschede dwingen panden op monumentenlijst te zetten

ENSCHEDE - De twee landelijke erfgoedorganisaties Erfgoed Bond Heemschut en Stichting het Cuypersgenootschap zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Enschede om twaalf naoorlogse panden niet op te nemen op de gemeentelijke monumentenlijst. De erfgoedstichtingen stappen daarom naar de rechtbank in Zwolle.

De gemeente Enschede nam zelf het initiatief om te laten onderzoeken of de betreffende panden van historische waarde zijn. Voor dit onderzoek werd in 2012 Het Oversticht in de arm genomen. Uit de beoordeling van Het Oversticht blijkt dat de twaalf panden uit de wederopbouwperiode van historisch belang zijn.

Financiële middelen
Toch besloot het college van B en W om de gebouwen niet op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Redenen die het college destijds gaf waren dat de eigenaren van de monumentale panden tegen de monumentenstatus zijn. Ook zou de gemeente geen geld in kas hebben om de pandeigenaren van financiële middelen te voorzien.

'Zeer waardevol'
Erfgoed Bond Heemschut en Stichting het Cuypergenootschap tekenden bezwaar aan tegen het besluit van 4 juni 2015 van het college.
Volgens de bezwaren van de erfgoedinstellingen zijn de genoemde panden ‘zeer waardevolle’ voorbeelden van naoorlogs erfgoed. Alle gebouwen zijn vanwege architectuurhistorische en/of cultuurhistorische waarden monumentwaardig’, schrijven zij in hun brief.

Belang
"Deze gebouwen illustreren perfect de naoorlogse geschiedenis van Enschede", licht Norman Vervat vrijwilliger van Stichting het Cuypersgenootschap toe op Enschede FM. Beluister het complete gesprek hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Live Voetbal

home logo FC GroningenGRO
73'
1-0
FC TwenteTWE
away logo
home logo VVV-VenloVVV
70'
1-1
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo AjaxAJA
69'
0-2
VitesseVIT
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-7
PSVPSV
away logo

poll

Eaton in Hengelo verplaatst productie deels naar Engeland en Polen: 32 banen weg

Eaton in Hengelo verplaatst productie deels naar Engeland en Polen: 32 banen weg

  • Het zal daar vast goedkoper kunnen, maar onze arbeiders zijn zo de dupe! (82%)
  • Ach, er komen ook activiteiten van een Engels zusterbedrijf naar Hengelo (8%)
  • Vervelend voor die mensen, maar Nederland heeft een goed sociaal vangnet (10%)
887 stemmen