Volledig scherm
Verschillende versies van de koker van een onderbeenprothese. Links en midden een huidig model, rechts een prototype van thermoplastisch composiet. © Saxion

Audio | Saxion en Roessingh ontwikkelen prothese uit 3D-printer

ENSCHEDE - Roessingh Revalidatietechniek in Enschede heeft samen met Hogeschool Saxion een prothese ontwikkeld, die is gemaakt met een 3D-printer. Het is voor het eerst in Nederland dat op basis van 3D-scan van een onderbeen, een hoogwaardige prothese is geprint.

Het printen van protheses is de techniek van de toekomst, zegt projectleider Thomas de Bruijn van het lectoraat Lichtgewicht Construeren van Saxion. Zijn team werkte samen met Roessingh twee jaar aan het project. "Het maken van een prothese is nu nog heel bewerkelijk. Er wordt eerst een gipsen mal gemaakt van de stomp, waarbij de patiënt een tijdje stil moet staan. Daarna wordt de prothese met de hand opgebouwd. Wat wij hebben gedaan is in enkele minuten een 3D-scan maken van de stomp, en vervolgens de printer een exact passende prothese laten printen."

Thermoplastische composieten
Het bijzondere is dat er gebruik is gemaakt van hoogwaardige thermoplastische composieten. Dat zijn vervormbare kunststoffen die met vezels zijn versterkt. "Het materiaal is heel licht en toch ijzersterk", vertelt De Bruijn. "De prothese is zelfs lichter dan het stuk been dat er eerder aan zat. Bovendien past hij heel precies. Printen van dit materiaal is echter moeilijk en heel duur. Met dit en toekomstig onderzoek willen we een betaalbare manier ontwikkelen."

Niet in de productie
De techniek wordt voorlopig nog niet in productie genomen. "Voor we patiënten deze protheses laat dragen, moeten we eerst meer zekerheid hebben over de kwaliteit. Het gaat nog wel enkele jaren duren voor ze op de markt komen."

TV Enschede FM sprak over de prothese met Thomas de Bruijn. Beluister het fragment hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1607 stemmen