Volledig scherm
De Saxionstudenten die het monument hebben bedacht. V.l.n.r.: Mark van Uum, Apriandana Darmawan Pribadi en Martin Preschel. Rechts docent Mark Boerrigter. © Emiel Muijderman

Audio | Saxion herdenkt de doden met eigen monument

ENSCHEDE - Saxion krijgt een eigen herdenkingsmonument. Drie studenten maakten het ontwerp. "De doden krijgen hun eigen plek."

Hij was een kamergenoot van Marleen Konings, de Saxionstudente die in 2003 in Zuid-Afrika werd vermist en vermoord. "Opeens was ze weg, verdwenen in het niets", zegt Mark Boerrigter. Nu, 13 jaar later, is hij zelf docent op de afdeling waar ze destijds studeerde. "Dit monument moest er gewoon komen. Niet alleen voor haar, maar voor alle overledenen van de hogeschool. Je hebt een plek nodig waar je in alle rust de doden kunt herdenken."

Ontwerp
Twee studenten van zijn eigen afdeling, Mark van Uum (28) en Apriandana Darmawan Pribadi (24) maakten het ontwerp. Ze studeren beiden deze week af op het monument. Ze kregen daarbij de steun van Martin Preschel (29), derdejaars student Industrieel Project Ontwerpen.

MH17
Ze hebben alle drie hun eigen, soms heel persoonlijke relatie met het monument. Voor Pribadi, geboren in Indonesië, betrof dat Shaka Pandowinata, de eveneens Indonesische Saxionstudent die om het leven kwam bij de ramp met de MH17. "Hij staat voor mij symbool voor alle landgenoten die hier in Enschede studeren." Martin Preschel dacht de afgelopen maanden vooral aan zijn overleden vader.

Algemeen karakter
​Het Memorial Statue van Saxion, zoals het monument officieel gaat heten, krijgt een algemeen karakter. Mark van Uum: "Geen namen, geen link naar welk geloof dan ook. Iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen."

Het moment van definitieve plaatsing moet nog nader worden bepaald. De plek lag al vast: het terrein onder de hoge boom bij de nieuwbouw rond Villa Serphos aan de Trompstraat. Rob Admiraal, woordvoerder van Saxion, vertelt op Enschede FM over het project. Beluister het gesprek hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (58%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
398 stemmen