Volledig scherm
© Mark Troost

Audio | Twentse Welle wordt museum van het doen

ENSCHEDE - Museum TwentseWelle, ooit ontstaan uit de fusie van Oudheidkamer, Natuurmuseum en Museum Jannink, wil zich de komende jaren ontwikkelen tot het NEMO van Twente. Waar het Rijksmuseum Twenthe in de nieuwe samenwerking vooral een kunstmuseum is en blijft, zal TwentseWelle zich de komende jaren ontwikkelen tot een familiemuseum waar verbeelding, meedoen en experiment centraal staan.

Instellingen als Naturalis (onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden) en NEMO Science Museum (het populaire technologiemuseum in Amsterdam) zijn daarbij het uitgangspunt. Arnoud Odding, directeur van Rijksmuseum Twenthe, wordt de directeur van beide instellingen. „Wat we willen is een laagdrempelig museum waar ouders en grootouders met hun kinderen en kleinkinderen iets leuks kunnen meemaken dat niet alleen blijft steken in het verleden, maar ook gericht is op de toekomst. De collectie (met meer dan 180.000 objecten uit de wereld van natuur, techniek en geschiedenis) leent zich daar ook voor. Hier moet opa kunnen laten zien hoe het vroeger was, terwijl zijn kleinkind hem vertelt hoe het ooit worden zal.”

Kennis en innovatie
Met de keuze voor verbeelding als verbindend thema haken de musea nadrukkelijk in op het nieuwe profiel van Twente als regio van nieuwe kennis en innovatie. Voor TwentseWelle houdt dat in dat de huidige opstelling de komende jaren geleidelijk wordt gewijzigd. Zo zullen er in tegenstelling tot de voorgaande jaren geen grote tentoonstellingen meer worden gehouden.

Helma Hoving, interim-directeur van TwentseWelle: „We zetten volledig in op een zo uitgebreid mogelijk activiteitenprogramma. Met twee accenten: de mei- en de herfstvakantie. Dan kunnen kinderen en ouders hier zelf kennis opdoen, experimenteren en meedoen. Om dit mogelijk te maken, gaan we nauw samenwerken met partners als UT, Saxion en de AKI.”

Weven
Met een grote manifestatie rond het thema weven toont TwentseWelle in oktober voor het eerst zijn nieuwe gezicht. Er is aandacht voor oude weefgetouwen en spinnewielen maar ook voor moderne nanotechnologie en ontdekkingen van het Almelose bedrijf TenCate. Met ingang van de herfstvakantie is het allemaal te zien in het vernieuwde museum.

In het voorjaar van 2017 presenteert het museum een uitgebreid activiteitenprogramma rond de tentoonstelling van Italiaanse renaissance-kunstenaars in het Rijksmuseum Twenthe. Leonardo da Vinci als uitvinder staat dan centraal. De manifestatie wordt in het najaar gevolgd door een groot festival rond Frankenstein.

Beluister hieronder het gesprek van TV Enschede FM met Arnoud Odding, directeur van het Rijksmuseum Twenthe.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1731 stemmen