Volledig scherm
Zwaantje van Dijk is al 30 jaar fietsenmaker. © Frans Nikkels

Audio | Vakvrouw in mannenwereld: Enschedese al 30 jaar fietsenmaker

ENSCHEDE - Zwaantje van Dijk werkt al dertig jaar als fietsenmaker in de fietsenwinkel aan de Nicolaas Maesstraat in Enschede. Nee, niet in een mantelpakje, maar wel met roze nagels repareert ze elke fiets.

"In het begin, toen ik hier net in de fietsenwinkel stond, was het wel eens van: 'Hé, een meisje'. Soms liepen klanten mij zo voorbij naar een mannelijk exemplaar, zal ik maar zeggen, maar mensen kijken er steeds minder van op", vertelt Zwaantje van Dijk (47) met een lach.

Mannenwereld
De Enschedese viert dat zij al dertig jaar fietsenmaker is. Is dat bijzonder dan? "Ik vind zelf van niet. Maar aan de andere kant: er zijn niet zoveel vrouwelijke fietsenmakers. Ik ken er in elk geval geen. Op mijn diploma staat ook 'rijwielmonteur' in plaats van 'rijwielmonteuse'", vertelt ze.

Opleiding
Ze begon ooit als hulpje voor in de winkel, maar al snel liet Zwaantje haar handen ook wapperen in de werkplaats. "Meisje denken er niet gauw aan om fietsenmaker te worden. Tja, als je met je handen aan de fietsketting zit, word je vies. Meisjes kiezen eerder voor een opleiding tot kapster of model", vertelt ze.

Ze was de enige vrouw tussen alleen maar jongemannen op de opleiding. "In het begin waren mijn klasgenoten wel wat wantrouwig. Maar ze hadden al snel door dat ik net zoveel kan als zij."

Beluister hieronder het gesprek van TV Enschede FM met Zwaantje van Dijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (56%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (19%)
318 stemmen