Volledig scherm
De noodopvang aan de Getfertsingel in Enschede © Carlo ter Ellen

Audio | Vrijwilligers noodopvang Enschede niet overbodig na sluiting

ENSCHEDE – Door de plotselinge sluiting van de noodopvang aan de Getfertsingel zijn de vluchtelingen verdwenen en 240 vrijwilligers van M-Pact werkloos. De vrijwilligersorganisatie gaat niet bij de pakken neerzitten en zet de vrijwilligers in bij de inburgering van statushouders in Enschede.

De verbazing over de sluiting van de noodopvang is bij zowel directeur Monique Beernink van M-Pact als de vrijwilligers groot. “Ik snap dat er binnen een instelling als het COA flexibiliteit nodig is, maar dat de noodopvang ineens leeg komt te staan, daar reken je niet op. We waren aan het opbouwen, vrijwilligers waren enthousiast”, vertelt Beernink.

Inburgering
M-Pact is vanaf het moment dat bekend werd dat Enschede een noodopvang zou krijgen in touw om activiteiten op te starten voor vluchtelingen. Beernink wil voorkomen dat al het werk voor niets is geweest en besluit daarom de vrijwilligers in te zetten bij de inburgering van statushouders.

Enschede FM sprak met Monique Beernink, directeur M-Pact. Beluister het fragment hier.

Begeleiding
Er zijn op dit moment 400 statushouders die opzoek zijn naar een huisje. Zij worden door de vrijwilligers, die daartoe bereid zijn, geholpen om de eerste stappen naar een goede toekomst te maken. M-Pact denkt eventueel aan een informatiebijeenkomt als vrijwilligers daar behoefte aan hebben.

Het COA was niet bereikbaar voor commentaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (52%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (15%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (33%)
660 stemmen