Volledig scherm
© Lars Smook

Audio | Ziekenhuis MST in Enschede verwacht verlies van 14 miljoen euro

ENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente in Enschede verwacht een verlies van 14 miljoen euro. Die financiële aderlating is vooral een gevolg van de nieuwbouw. Maar: ,,In 2017 draaien we weer quitte."

Het verlies van 14 miljoen is er ondanks een al doorgevoerde bezuiniging van 11 miljoen euro.

Kapitaallasten
Het slechte financiële resultaat is vooral een gevolg van de toename van de kapitaallasten. Door de nieuwbouw moet het MST 22 miljoen euro rente en aflossing betalen. De totale nieuwbouw kostte 290 miljoen. Volgens bestuursvoorzitter Bas Leerink was te voorzien dat het MST als gevolg van de nieuwbouw ‘financieel in een dip’ zou raken.

„Dat is altijd zo als je een nieuw ziekenhuis bouwt. Je moet er extra kosten voor maken en dat drukt het resultaat. Vorig jaar hebben we al een bezuinigingsoperatie aangekondigd. Daarmee zitten we op schema en daarom zijn er nu geen extra maatregelen nodig. In 2017 draaien we weer quitte.”

Tussentijds declareren
Als gevolg van het niet halen van de begroting 2015 en het begrote verlies over dit jaar, mag het MST van de banken 20 miljoen euro minder rood staan dan in de jaren daarvoor. Volgens Leerink is dat lastig, want het ziekenhuis moet veel voorfinancieren. Zorgverzekeraars betalen namelijk pas na een behandeling. „Met sommige verzekeraars hebben we daarom afgesproken dat we tussentijds declareren.”

In 2015 nog winst
Het MST sloot 2015 nog af met een winst van 3,3 miljoen bij een omzet van 434 miljoen, blijkt uit het jaarverslag.

Enschede FM sprak met woordvoerder Lars Wormgoor over de financiële situatie van het ziekenhuis. Beluister het gesprek hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1280 stemmen