Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Azc-demonstrante wil excuses na arrestatie gehandicapte zoon in Enschede

ENSCHEDE - De aanhouding van vier demonstranten tijdens de anti- azc-demonstratie op 13 februari in Enschede krijgt mogelijk een staartje. Pegida-activiste Astrid Bello uit Tiel eist excuses van de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen vanwege de arrestatie van haar verstandelijk gehandicapte zoon.

De 33-jarige Roy, die volgens Bello het verstandelijke vermogen van een kind van 13 heeft, zou door de aanhouding zijn getraumatiseerd. "Hij is met grof geweld opgepakt en heeft zes uur onterecht opgesloten gezeten. Als gevolg daarvan heeft hij paniekaanvallen en huilbuien."

'Niet meer dan normaal'
Bello is boos op Van Veldhuizen omdat hij een verzoek om een gesprek heeft afgewezen. "De aanhouding was onterecht. Het Openbaar Ministerie heeft dat inmiddels ook vastgesteld. De zaak is geseponeerd. Van Veldhuizen was verantwoordelijk voor de aanhouding. Ik vind het niet meer dan normaal dat de burgemeester excuses aanbiedt."

Legaal
De Tielse activiste heeft een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. "Het gaat om het recht op demonstratie. Ook een verstandelijk gehandicapte heeft dat recht. Of het verstandig is dat hij rondloopt met een banner met een hakenkruis? Als het legaal is, vind ik dat dat moet kunnen. En het wás legaal. Het hakenkruis op onze banner zit in een prullenbak. We keuren dit symbool af. In Enschede was het ook afgeplakt."

Verkeerde adres
Volgens woordvoerder Patricia Claassen van de gemeente Enschede richt Bello zich tot het verkeerde adres. "Sinds de wijziging in de politiewet is de burgemeester geen korpsbeheerder. In een brief heeft hij daar mevrouw Bello op gewezen. De aanhouding is de verantwoordelijkheid van de commandant van politie. Voor dit soort incidenten bestaat een klachtenprocedure."

Poll

Brede steun in Kamer voor strafbaar stellen onvrijwillige seks

Brede steun in Kamer voor strafbaar stellen onvrijwillige seks

  • Goede zaak, betere bescherming tegen ongewenst lichamelijk contact is hard nodig (38%)
  • Mooi plan, maar compleet onhaalbaar: dit kan je toch nooit controleren? (48%)
  • De overheid kan beter inzetten op preventie en voorlichting (14%)
756 stemmen