Volledig scherm
Pieternel ter Haar met haar zoontje Derk. © Annina Romita

Baby Derk uit Enschede maakt debuut op het witte doek

ENSCHEDE - Eén dag oud was baby Derk uit Enschede pas, of hij had zijn eerste filmrol al te pakken. In de verfilming van het boek ‘Tonio’, dat A.F.Th. van der Heijden schreef over de tragische dood van zijn 21-jarige zoon, is een rol weggelegd voor het inmiddels één jaar oude mannetje.

Woensdagavond bij de première in Amsterdam zijn ze erbij, Pieternel ter Haar (35) en haar man René (34). Ze zien voor het eerst de beelden, die een dag na de geboorte werden gemaakt van Derk. Hun zoontje ligt in de scene in een couveuse en vader ‘A.F.Th’, gespeeld door Pierre Bokma, zingt een liedje voor de pasgeborene. Dit alles tegen het decor van een ziekenhuis met een jaren 80 uitstraling. Daarvoor leende het oude gedeelte van het MST zich goed. Vandaar dat de crew voor Tonio eind augustus van vorig jaar voor een weekeinde neerstreek in Enschede.

Twijfels
Pieternel werd, in het kraambed op de afdeling verloskunde, benaderd met het verzoek of haar één dag oude zoontje de rol van baby Tonio kon ‘spelen’. „We hebben wel even getwijfeld”, bekent ze. „Want het is uiteindelijk toch een zwaar en verdrietig verhaal.” Ze duidt daarmee op de kern van het verhaal. Het boek Tonio is een ode van A.F.Th. van der Heijden aan zijn overleden zoon.

Jaar geleden
Voor baby Derk, die nu vrolijk met zijn zus Lena (2) in de woonkamer van zijn ouders in Enschede speelt, is het alweer meer dan een jaar geleden. Derk weet zichzelf inmiddels op te richten en heeft de gewoonte overal op te willen klimmen. „Zelfstandig lopen vindt hij nog moeilijk, maar klimmen gaat hem heel goed af”, zegt zijn moeder Pieternel ter Haar.

Aftiteling
Op het kaartje dat aan bloemen hangt die op tafel in de vaas staan, excuseert NL Film zich voor het fout spellen van de naam van baby Derk op de titelrol. Er staat ‘Derk ter Haas’ in de aftiteling in plaats van ‘Derk ter Haar.’ „Dat konden ze niet meer veranderen, vandaar de bloemen die zijn bezorgd”, zegt Pieternel.

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (56%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (19%)
322 stemmen