Volledig scherm
© Frans Nikkels

Bankroet Watermelon harde landing voor Enschedese ondernemer

ENSCHEDE/UTRECHT. Vorige maand werden ze door het marketingmagazine Sprout nog uitgeroepen tot ‘jonge ondernemer’ van het jaar, de oprichters van Watermelon. Afgelopen week ging het bedrijf failliet. Het bankroet betekent ook een harde landing voor medeoprichter Daan Gönning uit Enschede.

PR-machine
Watermelon, gevestigd in Utrecht, leek het laatste jaar niet weg te slaan uit de publiciteit. De PR en marketing hadden oprichters Alexander Wijninga (21), Carl Haas (22) en Daan Gönning (22) wel op orde. De dienst die de startup aanbood was ook bijzonder. Watermelon ontwikkelde een WhatsApp-dashboard voor bedrijven. Ondernemingen konden tegen betaling via het jonge technologiebedrijf per whatsapp (reclame)boodschappen sturen naar klanten en potentiële klanten.

Daan Gönning stond in februari 2105 mede aan de basis van Watermelon. De jonge Enschedëer, die zijn compagnons via Facebook had leren kennen, was verantwoordelijk voor de techniek. Binnen een jaar had Watermelon ruim 800 klanten, waar onder heel grote zoals de belastingdienst, Randstad en Heineken.

Inbreuk
De groei en het lawaai van de startup was in de VS niet onopgemerkt gebleven. In maart meldde WhatsApp, dat eigendom is van Facebook, zich via een advocatenkantoor. Of de jongen heren hun activiteiten meteen wilden staken want ze zouden inbreuk plegen op de gebruiksovereenkomst waarin staat dat de app niet mag worden gebruikt voor koude acquisitie.

6 miljoen
Het vormde de inleiding voor het vertrek van Daan Gönning bij Watermelon. “Ik zag aankomen dat WhatsApp ons juridisch zou gaan aanpakken en uiteindelijk vermorzelen. Daarom drong ik aan op overleg over bijvoorbeeld een licentieovereenkomst. Maar mijn compagnons wilden gewoon op de oude voet verder en doen alsof hun neus bloedde.” Het aanbod om zich voor 10.000 euro te laten uitkopen, wees Gönning af. Hij zette in op een prijs van 100.000 euro voor zijn aandelen. “Watermelon was eind vorig jaar nog op 6 miljoen euro gewaardeerd. Misschien wat aan de hoge kant, maar dan slaat 10.000 euro natuurlijk nergens op.”

Door het faillissement staat Daan Gönning nu helemaal met lege handen. “Ontzettend jammer, maar ik heb me al bij de curator gemeld als geïnteresseerde voor een doorstart. Het product is mooi en de markt is er. De zaken moeten alleen wat beter worden aangepakt.”

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (32%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (61%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (7%)
2728 stemmen