Volledig scherm
De Batavierenrace werd in 2015 gekenmerkt door heel veel regen © Toma Tudor

Batavierenrace vraagt onderweg naar Enschede aandacht voor stamceldonatie

ENSCHEDE/NIJMEGEN – Stichting Matchis grijpt de 44e editie van de Batavierenrace aan om aandacht te vragen voor het belang van stamceldonatie. Naast dat er 23 april op de campus van de Universiteit Twente een informatiecaravan van de stichting komt te staan lopen een ex-kankerpatiënt en een stamceldonor mee in de studenten-estafetteloop van Nijmegen naar Enschede.

Siemon Feenstra kreeg op zijn 17e leukemie, maar wist door een stamceltransplantatie, met stamcellen van een onverwante donor, te genezen. Door mee te lopen wil hij jongeren motiveren zich aan te melden als stamceldonor. Sjarlie van de Ven stond in 2015 aan de andere kant van het verhaal. Hij doneerde stamcellen aan een patiënt die hij niet kende.

Met relatief weinig moeite een leven redden
Waarom hij dit deed is volgens hem niet zozeer de vraag. ‘Waarom niet?’ lijkt meer op z’n plaats. “Met relatief weinig moeite kun je voor een patiënt het verschil maken tussen leven en dood. Je geeft iets persoonlijks, iets wat je makkelijk kunt missen, en met dat beetje van jezelf kun je van levensbelang voor iemand zijn. Wat wil je nog meer?”

Lopen met rectoren en sponsoren
Siemon en Sjarlie doen mee aan de VIP-loop, het onderdeel van de Batavierenrace waarin bijvoorbeeld rectoren van universiteiten, sponsoren en leden van de Organisatiecommissie meedoen. Zij lopen alleen de laatst etappe door Enschede, een totaal van 7,8 kilometer.

poll

Opleiding tot dronepiloot in Enschede geflopt: iedereen haakt af

Opleiding tot dronepiloot in Enschede geflopt: iedereen haakt af

  • Jammer van zo’n mooi initiatief om mensen aan werk te helpen (35%)
  • Niet verrast, ik heb nog nooit van een dronepiloot gehoord (37%)
  • Enschede was gewoon te vroeg: dit is een baan voor de toekomst (28%)
593 stemmen