Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Beckum begon bij de Van Beckums

BECKUM - 40 nazaten van ‘de grondleggers’ van Beckum houden een familiedag, én vieren het 750-jarig jubileum van ‘hun’ dorp.

Dat Beckum dit jaar z’n 750-jarig jubileum kan vieren, heeft het eigenlijk te danken aan een man: de vorig jaar overleden Jan van Beckum. Wegens uitgebreid speurwerk naar zijn familiegeschiedenis kwam hij erachter dat het Twentse dorp, waar zijn wortels liggen, in 1266 gesticht moet zijn. Tijdens dit jubileumjaar wordt er dan ook uitgebreid aandacht besteed aan de historie van Beckum. „Daarom is het ook zo jammer dat Jan er zelf niet meer bij kan zijn”, zegt zijn echtgenote Mieke van Beckum.

Om toch stil te staan bij het jubileum van ‘hun’ dorp, en om Jan daarmee te gedenken, vierde de Van Beckums de jaarlijkse familiedag afgelopen zaterdag in het Twentse kerkdorp. Aan de lunch, natuurlijk bij het Wapen van Beckum, zaten dus 40 nazaten van de lokale adel van eeuwen geleden. Alhoewel, 100 procent zeker is dat niet, vertelt Noud van Beckum. „Mijn broer Jan heeft enorm veel van onze familiegeschiedenis in kaart gebracht, maar er is altijd een vraagteken blijven bestaan. Dat is de periode 1580 tot 1600, waarover hij niets heeft kunnen vinden. We moeten vandaag maar eens bespreken wie op zoek gaat naar dat laatste puzzelstukje, want we moeten het werk van Jan natuurlijk wel voltooien.”

Speurwerk
Het ene hiaat in het zoekwerk van Jan van Beckum staat in schril contrast tot de vele ontdekkingen die hij deed. Zo wonen er bijvoorbeeld geen Van Beckums meer in Twente, maar is er wel een grote gemeenschap in de Verenigde Staten. „Jan is er met zijn vader, die met het speurwerk naar de familiegeschiedenis is begonnen, naartoe geweest”, zegt Mieke. “Later zijn er ook wel eens Amerikanen naar Nederland gekomen en heeft Jan ze meegenomen naar de plek van hun roots. Prachtig vonden ze het.”

Door zijn zoektocht en voorliefde voor geschiedenis kregen Jan en Mieke van Beckum een sterke band met Twente. „Ik krijg een bijzonder gevoel als ik hier ben en dat had Jan nog sterker. Hij kocht zelfs een stukje bos van Twickel, waar in de familiegeschiedenis ook een band mee is”, zegt Mieke. „Het doet me dan ook wel wat dat we hier vandaag onze familiedag vieren. Ik voel daardoor heel sterk dat Jan toch bij ons is.”

Toekomst
Hoewel er veel bekend is over de geschiedenis van de familie Van Beckum - en daardoor over de historie van het dorp - is de toekomst volgens Noud van Beckum behoorlijk onzeker. Met een knipoog: „Er zijn nog maar een paar jonge mannen die de naam Van Beckum kunnen doorgeven. Aan hun dus de taak om ervoor te zorgen dat dit wel gebeurt.”

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1286 stemmen