Volledig scherm
© Thinkstock

‘Bedreiger’ Gülen-aanhangers uit Enschede weer op vrije voeten

ENSCHEDE - Een 52-jarige Enschedeër is dinsdagochtend aangehouden op verdenking van bedreiging van Gülen-aanhangers. Enkele uren later werd hij weer op vrije voeten gesteld.

Het Openbaar Ministerie ziet de man nog wel als verdachte, maar moet nog beslissen welke vervolgstappen worden genomen.

Facebook
De Enschedeër is aangehouden omdat hij in augustus op Facebook opruiende en bedreigende teksten plaatste. Daarvan is op 19 augustus melding gemaakt bij de politie, waarna op 24 augustus officieel aangifte is gedaan. Door wie wordt niet bekendgemaakt.

De teksten waren volgens de politie gericht tegen aanhangers van de Turkse Hizmet-beweging (Gülen-sympathisanten). Wat er precies in de berichten stond, wil de politie niet zeggen. Wel waren de teksten reden om de identiteit van de man te achterhalen en hem te arresteren.

Identiteit
Binnen de Turkse gemeenschap in Enschede is de arrestatie onderwerp van gesprek. Maar bezoekers van het gebouw van de Turkse vereniging Davet aan de Veilingstraat zeggen deze woensdag niets over de identiteit van de verdachte te weten.

Ook over de inhoud van de bedreigingen kan volgens de bezoekers niets worden gezegd. Meerdere mensen hebben te maken met bedreigingen via sociale media. Die worden geuit door Turken.

Staatsgreep
De bedreigende en opruiende teksten zijn geplaatst na de mislukte staatsgreep in juli. Daarna zijn spanningen ontstaan in de Turkse gemeenschap. Eerder zijn in Rotterdam twee personen aangehouden op verdenking van bedreiging van Hizmet-sympathisanten.

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (33%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (59%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (8%)
3158 stemmen