Volledig scherm
© TC Tubantia

Beruchte kronkel in F35 bij Hengelo verdwijnt

HENGELO - De beruchte kronkel in de fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede gaat binnenkort verdwijnen.

Op de plek waar de F35 het voormalig Akzo-spoorlijntje kruist, ligt nu nog een soort chicane, een kunstmatige bocht. Die werd enkele jaren terug aangelegd na een reeks valpartijen. Vooral bij regenachtig weer gingen fietsers er massaal onderuit op de gladde rails. De chicane dwingt fietsers de spoorlijn bijna haaks over te steken, wat het risico op valpartijen verkleint.

Rechtdoor

Inmiddels is het Akzo-lijntje formeel aan het spoorwegnetwerk onttrokken. Dat biedt de mogelijkheid de beruchte kronkel eruit te halen. De rails en betonplaten worden verwijderd. Daarvoor komt asfalt in de plaats. Het tracé wordt rechtgetrokken, zodat fietsers er straks gewoon rechtdoor kunnen rijden.

Ook wordt de F35 doorgetrokken tot aan de Kuipersdijk. Er ontbreekt nog een stuk van ongeveer 150 meter, ter hoogte van het terrein van Raab Karcher. Om dat laatste deel te kunnen aanleggen heeft de gemeente de strook grond tussen de spoorlijn Enschede-Hengelo en de Parallelweg SS aangekocht. Volgens de gemeente is daar sprake van ‘ernstige bodemverontreiniging’. Het betekent dat eerst de ondergrond van het nieuwe stukje F35 moet worden gesaneerd, voordat met de aanleg kan worden begonnen.

Oversteek

Voor de oversteek van de F35 over de Kuipersdijk naar het Watertorenpark is een voorlopig ontwerp gemaakt. Dat voorziet in een gelijkvloerse oversteek met middengeleider. Het is de bedoeling dat in november met de aanleg van de oversteek wordt begonnen.


Vanaf het Watertorenpark kunnen fietsers hun weg richting centrum vervolgen via de Watertorenlaan en de Parallelweg LS. Bij de oversteek van de Veloursstraat komt een nieuwe verkeersregelinstallatie, om wachttijden voor fietsers te beperken. De totale kosten van al deze maatregelen worden geraamd op bijna een half miljoen euro

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (52%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (15%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (33%)
660 stemmen