Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Bewoners monumenten in Twente maken zich ernstig zorgen

ENSCHEDE - Het kabinet wil de belastingaftrek voor het onderhoud van Rijksmonumenten afschaffen. De zorg bij bewoners in de regio is groot.

Eigenaren en bewoners van Rijksmonumenten in de regio maken zich grote zorgen over de beëindiging van de belastingaftrek voor het onderhoud aan hun woning. Zij vrezen voor verkrotting van cultureel erfgoed en achterstallig onderhoud, als het kabinet-Rutte zijn plannen doorzet om de aftrek per 1 januari te beëindigen.

Monumentale vergissing
Volgens de Erfgoedvereniging Heemschut worden duizenden grotere en kleinere monumenten-bezitters in Twente en de Achterhoek door de maatregel getroffen. Woordvoerder Matthijs Witte spreekt van een ‘monumentale vergissing’ met grote gevolgen.

Witte: „Ruim de helft van de 60.000 Rijksmonumenten in Nederland is in bezit van particulieren. Voor hen is de belastingaftrek de enige manier om tenminste iets terug te krijgen voor het onderhoud waartoe zij door datzelfde Rijk worden verplicht. De plannen van het kabinet raken deze mensen in het hart.”

Nauwelijks op te brengen
Voor veel monumenten-bezitters kwamen de plannen van het kabinet als een volslagen verrassing. „Ik wist van niets”, zegt Gerard Essink, bewoner van het historische Cremerhuis in Ootmarsum. „Het was mijn accountant die me erop attendeerde. Dit heeft grote gevolgen.”

Met het onderhoud aan zijn uit 1656 stammende woning is gemiddeld zo’n 12.000 euro per jaar gemoeid. „Mijn grootvader heeft in 1919 gekocht. De buitenwereld ziet alleen de lusten, maar niet de lasten van zo’n pand. Voor een particulier met een gewone baan als ik is dit nauwelijks op te brengen”, aldus Essink.

Tweede kamer
Of de kabinetsplannen doorgaan, hangt onder meer af van de Tweede Kamer. De erfgoedorganisaties in Nederland komen later deze maand nog met een gemeenschappelijke petitie. Eind oktober is de behandeling van de plannen in de Kamer.

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (57%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (11%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (32%)
472 stemmen