Volledig scherm
© Frans Nikkels

Bezuinigingen RTV Oost hebben geen gevolgen voor personeel

HENGELO - Het stuklopen van de samenwerking tussen de 13 regionale omroepen in het land, heeft voorlopig geen gevolgen voor het personeel van RTV Oost. De regionale omroep beschikt over een reserve van 7,7 miljoen euro, waarmee de bezuiniging die eraan komt, kan worden opgevangen. Dat zegt directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost.

De regionale omroep voor Overijssel moet komend jaar 1,25 miljoen euro bezuinigen op een begroting van bijna 12 miljoen euro. De ondernemingsraad en de 112 personeelsleden van RTV Oost vreesden voor ontslagen. Te meer, omdat het er lang naar uitzag dat de facilitaire, technische en andere ondersteunende diensten van de regionale omroepen zouden worden gecentraliseerd. Er zouden één directie, één facilitair bedrijf en één administratie komen. Dit gaat niet door en alle 'regionalen' moeten nu elk een stuk van de totale bezuiniging van 17 miljoen voor hun rekening nemen.

Reserves
Voor RTV Oost betekent dit voor 2017 een bezuiniging van 1,25 miljoen. De omroep kan dit opvangen, omdat ze in de loop der jaren opgebouwde reserves hebben. Afgelopen jaar voegde RTV Oost het behaalde bedrijfsresultaat van 430.000 euro nog toe aan de reserve. Regionale omroepen die slechter bij kas zitten, maakten recent al ontslagen bekend. Zo verdwijnen er bij RTV Noord-Holland 21 banen en vallen er bij RTV Utrecht 11 ontslagen.

Bezuinigen
Nu het budget structureel teruggaat - sinds 2013 leverde RTV Oost bijna een kwart van de begroting in - moet de regionale omroep op zoek naar nieuwe, structurele bezuinigingen. Stoppen met de tv-uitzendingen is voor Oude Wesselink 'geen optie'. RTV Oost haalde in de achterliggende jaren al geld weg bij het tv-budget en hevelde dat over naar de onlineactiviteiten. "Wellicht dat we bij tv nog verder kunnen besparen op vormgeving. Er zijn regionale omroepen die in hun studio's met opnamerobots voor tv-uitzendingen werken. Dat gaan we onderzoeken", aldus Oude Wesselink.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
794 stemmen