Volledig scherm
Het NanoLab van de UT krijgt het geld van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid © Ben Lensink

Bijdrage uit landelijk Toekomstfonds voor Nanolab UT

ENSCHEDE - Om de toekomstige economische groei en concurrentiekracht van Nederland te versterken investeren het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid gezamenlijk 134 miljoen euro in tien toonaangevende onderzoeksprojecten. Ook het MESA+ NanoLab van de Universiteit Twente  kan op extra steun uit dit zogeheten Toekomstfonds rekenen.

Dat geld gaat naar de realisatie van een proceslijn voor complexe (oxide) materialen op industriële schaal met de in Twente ontwikkelde Pulsed Laser Depositie (PLD) techniek. 

Flinke investering in NanoLabNL
De totale investering voor NanoLabNL, waarin de UT, de Universiteit Groningen en de technische universiteiten in Delft en Eindhoven samenwerken met het bedrijfsleven komt op 13,5 miljoen euro. Daarvan wordt de helft gefinancierd vanuit het fonds middels een renteloze lening met een looptijd van 15 jaar. De overige vijftig procent komt voor rekening van de partners die zijn verbonden aan het lab. 

Het onderzoeksinstituut gebruikt het geld om flink te investeren in het verbeteren van haar faciliteiten en om nanotechnologie toepasbaar te maken in het Nederlandse bedrijfsleven.

"We hebben met NanoLabNL een uniek en complementair netwerk van onderzoeksfaciliteiten waarmee we internationaal een voorloperspositie hebben verworven. Die positie behouden we door een unieke combinatie van state-of-the-art onderzoek te faciliteren en commercialisatie te blijven stimuleren, door samenwerking met industrie én door toegang te verlenen aan bedrijven. Met deze investering zetten we daar de noodzakelijke stappen in”, aldus professor Guus Rijnders, voorzitter van de stichting NanoLabNL.

Slimme samenwerking leidt tot maximale impact
En die samenwerking tussen de wetenschap en het bedrijfsleven, dat is precies wat het Toekomstfondskrediet voor Onderzoeksfaciliteiten (TOF) moet stimuleren. 

“Oplossingen voor economische en maatschappelijke uitdagingen komen vaak niet uit de wetenschap alleen. Maar ook het bedrijfsleven kan dit niet in zijn eentje" aldus staatssecretaris Sander Dekker. "Door slim samen te werken krijgt wetenschappelijke kennis maximale maatschappelijke impact."

Onderzoeksprojecten
Naast het NanoLabNL zijn ook onderzoeksprojecten van kennisinstituten TNO en Deltares, kweker PeetAplant, ICT-organisatie SURF en het Erasmus Medisch Centrum geselecteerd. 

Nog eens 20 miljoen
Vanwege de belangstelling voor het TOF komt er dit jaar nog een tweede moment waarvoor projecten kunnen worden ingediend. Hiervoor komt 20 miljoen euro beschikbaar.

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (56%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (11%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (32%)
457 stemmen