Volledig scherm
Wilco Louwes © Carlo ter Ellen

Blog | Diftar in Enschede: voordeel zonder te scheiden

Groente-, fruit- en tuinafval in de groene container. Oud papier in de blauwe bak. Plastic, drankenkartons en blik apart in de zak. Glas in de ondergrondse containers. Textiel in de daarvoor bestemde bakken of zakken. Afgedankte huishoudelijke apparaten in de eco-zuil. U doet het toch ook?

Diftar
Nou dan heeft u geluk. Als we de gemeente Enschede mogen geloven gaan we er volgend jaar zeker twee tientjes op vooruit omdat diftar wordt ingevoerd. En voor wie het fijne ervan nog niet weet - en dat zou kunnen want u krijgt de informatie nog: diftar betekent dat je gaat betalen voor elke keer dat de groene of grijze afvalcontainer aan straat wordt gezet. Of voor elke keer dat je je vuilniszak in de ondergrondse container laat vallen.

Visitekaartje
Een geweldig visitekaartje, moeten de milieuwethouders van de veertien Twentse gemeenten hebben gedacht toen ze drie jaar geleden kwamen tot een blauwdruk voor een ‘Afvalloos Twente’ in 2030. De eerste afvalloze regio van Nederland, dan staan we er als Twente goed op.

En het idee is goed te verpakken. Want we hebben allemaal toch het beste voor met het milieu? En we willen er allemaal toch wel financieel op vooruit? Nou, dat kan blijkbaar met diftar!

Vuilniszak
Terug in de praktijk. Op zondagavond gaat mijn vuilniszak in de ondergrondse container achter het appartementencomplex. En ja, in die vuilniszak zitten bananenschillen, andere etensresten, plastic bakjes en flesjes, een verdwaald appelmoespotje, een melkpak, colablikjes, een kapotte sok en de rest van het huishoudelijke afval dat die avond in huis te vinden is. Alleen het oud papier gaat in een aparte bak.

Ik begin me er bijna een beetje schuldig om te voelen. Terwijl collega Leo van Raay zich voor de krant met het project 100-100-100 het schompes scheidt, maak ik er dus nog altijd een potje van. Maar de noodzaak ontbreekt en de beloning blijft uit.

Geld
Een rekensommetje? Elke week verdwijnt er in de ondergrondse container een volle vuilniszak. Dat kost me nu het vaste jaarlijkse tarief voor eenpersoonshuishoudens, namelijk 269 euro. Volgend jaar een vast tarief (200 euro) plus 52 keer een euro voor de ondergrondse container. Dus ga ik er 17 euro op vooruit. En daar hoef ik niets voor te doen.

Oke, het tarief wordt de komende jaren nog verhoogd. Een zakje in de ondergrondse container kost straks misschien wel 2 euro. Maar dan wordt het vaste tarief wel flink verlaagd. Veel meer dan een paar tientjes zal mijn eenpersoonshuishouden er op jaarbasis dus niet op achteruit gaan.

Tijd
Nu wil ik diftar niet direct naar de prullenbak verwijzen. Afvalscheiding is een nobel streven. Maar als afvalscheiding écht het heilige doel is, en we hebben nog tot 2030 de tijd om ons leven te beteren, waarom moet er dan met stoom en kokend water nieuw beleid worden gevoerd?

Volgens mij begint goede afvalscheiding met bewustwording en vooral met draagvlak onder de inwoners. En draagvlak wordt niet gecreëerd met de aankondiging dat de u over drie jaar zelf met de vuilniszak restafval op zoek kan naar een afvalcontainer, omdat de grijze bak dan is verdwenen.

Geen idee
Hoeveel afval Enschedeërs nu gemiddeld inzamelen? Wat te doen tegen misbruik en illegale afvaldump? Wat als inwoners het gemeentelijk bladafval niet meer opruimen, omdat ze worden ‘gestraft’ met de rekening van de gft-container? Wat moet er met de stortkokers in hoogbouw gebeuren?

Waar laat je de vuilniszakken als de afvalbak na drie weken vol zit? Hoe krijgt de bejaarde meneer of mevrouw met rollator die normaal een klein zakje wegbrengt, straks een volle vuilniszak naar de overkant van de straat? De gemeente heeft geen idee, maar de tijd naar 1 januari 2017 tikt wel weg.

Goochelen
Geen beeld van het afvalgedrag. Geen beeld van tarieven. En geen burger die in het proces wordt betrokken. Diftar heeft tot nu toe meer weg van goochelen met cijfers. Een centenkwestie die de burger door de strot wordt gedrukt.

Maar om toch een beeld te krijgen van het afvalscheidingsgedrag van Enschedeërs en wat dat betekent voor diftar, hebben de redacties van de Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM een vragenlijst samengesteld. De grens van 500 inzendingen is al ruim gepasseerd.

U doet toch ook mee?

Live Voetbal

home logo Getafe CFGET
EINDE
2-0
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
EINDE
1-1
LASKLAS
away logo

Poll

Gemeente wil vernielde glijbaan in Nijverdal niet repareren omdat 'buurt niet ingreep'

Gemeente wil vernielde glijbaan in Nijverdal niet repareren omdat 'buurt niet ingreep'

  • Belachelijk, de gemeente kan niet verwachten dat burgers voor agent spelen (35%)
  • Ik snap dit wel, we zijn samen verantwoordelijk voor onze leefomgeving (20%)
  • Richt je op het vinden van de daders, dan kunnen zij hiervoor opdraaien (44%)
443 stemmen