Blog | Documentaire FC Twente is prachtig, maar niet bepaald regiopromotie
Hij is prachtig geworden, de documentaire ‘Het laatste jaar van FC Twente’. Filmmaker Geertjan Lassche volgde de in doodsnood verkerende club en zijn supporters een jaar lang. Met 425 anderen mocht ik maandagavond getuige zijn van de première in bioscoop Kinepolis in Enschede. Conclusie: de film onderstreept hoe belangrijk FC Twente is voor zijn fans en hoe diep clubliefde kan gaan.
FC Twente is voor een deel van haar aanhang een manier van leven. En als dat niet meer zou kunnen dan ‘gef mie dan moar een touw’, zoals hardcore fan Martin uit Vak P het zegt. Er valt, ondanks de sportieve en financiële ellende, overigens ook nog genoeg te lachen om de film. Tragikomische scènes zat.
Niet de armste
Maar promotie voor de regio Twente is de documentaire bepaald niet. Daarvoor wordt de streek Twente te zeer neergezet als ‘achtergebleven’, als een soort Oost-Groningen. En de stad Enschede als een oord dat buiten de plaatselijke voetbaltrots niets te bieden heeft. ‘De armste stad van Nederland’, zoals journalist Erik Dijkstra, één van de hoofdrolspelers in de film, zegt. Glanerbrugger Dijkstra zou beter moet weten: de armste stad van Nederland, qua gemiddeld inkomen, is Rotterdam. En dat is de thuishaven van liefst drie eredivisieclubs: Feyenoord, Sparta en Excelsior. En wat ‘arm zijn’ betreft, houdt Enschede als nummer tien binnen de top-10 van arme steden ook Kerkrade (Roda JC) nog achter zich. Waarbij nog mag worden aangetekend dat Enschede ruim 20.000 studenten telt, hetgeen het gemiddelde inkomen behoorlijk drukt.
Volkswijken
In de documentaire geen beelden van de Universiteit Twente, de prachtige wijk Roombeek en de gezellige Oude Markt van Enschede, maar plaatjes van volkswijken als Dolphia en Twekkerveld. Natuurlijk, daar wonen de ‘gewone supporters’, waar de film over gaat. Maar het schept wel een verwrongen beeld van de werkelijkheid. Daar sta je dan met je goede gedrag als marketeer van de ‘high-tech regio Twente’, het ‘High Tech Systems Park’ in Hengelo en nieuwe bedrijventerrein ‘Technolgy Base Twente’, waar nog wat vierkante metertjes te koop zijn.
Oost tegen west
Bouwtycoon en miljardair Dik Wessels, tegenwoordig huisbankier van FC Twente, zei het toen het conflict tussen FC Twente en de KNVB naar een climax ging: ‘Het is nu het oosten tegen het westen.’ Dat ademt ook de documentaire. ‘Wij tegen de rest’, zoals Vak P het zo kernachtig weet samen te vatten. Met de toevoeging ‘aanpassen of oprotten’, wat nog even letterlijk wordt opgemerkt in de documentaire. Hoe zou tv-kijkend Nederland tegen Twente, Enschede en de plaatselijke FC aankijken na het zien van de documentaire, maandagavond (NPO2 , 20.30 uur)? Vak P zingt: ‘Het maakt ons niet uut wat ie d’r van vindt.’ Maar dat geldt niet voor iedereen in de regio. Zeker niet voor zij die wat te verkopen hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Vier gedupeerden Spoorloos willen schadevergoeding
Vier gedupeerden van het programma Spoorloos willen een schadevergoeding van de omroep KRO-NCRV vanwege de fouten die zijn gemaakt in het programma Spoorloos. Dat zegt de advocate met wie zij samenwerken, Annemiek van Spanje, tegen RTL Boulevard. KRO-NCRV laat weten eerst het onderzoek dat loopt te willen afwachten.Hilversum -
Showbytes
Suzanne Schulting straalt op lunchdate met Heleen van Royen en Marieke Elsinga begaat grote blunder
Korte updates van de sterren op sociale media: wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekende Nederlanders en celebrity’s. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd. -
PREMIUM
Rijke dorpsgenoot maakt al meer dan honderd jaar arme gezinnen gelukkig met 33.000 euro
Onder de inwoners van een klein Frans stadje wordt elk jaar een flinke som geld uitgedeeld. En dat gebeurt al sinds 1888. De gulle gever? Een alleenstaande rijke 19de-eeuwse weldoener. -
Ster van Britse ‘Koffietijd’ zegt nog te leven dankzij dochters, collega’s willen dat keiharde aanpak stopt
De Britse tv-ster Phil Schofield (61) heeft verkeerde dingen gedaan, maar blijft een mens en moet met rust gelaten worden voordat het fout met hem afloopt. Dat zeggen verschillende tv-prominenten na het grote BBC-interview, waarin hij zei nog te leven dankzij zijn dochters. Ook de moeder van de overleden presentatrice Caroline Flack is bezorgd.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUMMet video
Jayden is pas 6 jaar, maar vier topclubs vechten al om zijn handtekening: ‘Nog nooit meegemaakt’
Kinderen van 6 jaar scouten voor een mogelijke toekomst in het betaald voetbal? Bij de grote clubs is dat niet meer dan normaal. En het percentage jonge spelers dat na een voetbalopleiding slaagt, stijgt al jaren. Toch blijft de kans klein dat het talentje van vandaag uitgroeit tot de wereldspeler van morgen, maar Jayden (6) en Zyva (11) zijn vastbesloten de ultieme top te halen.Eindhoven, Oirschot -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.