Journalist Gerben Kuitert
Volledig scherm
Journalist Gerben Kuitert © Lars Smook

Blog | Documentaire FC Twente is prachtig, maar niet bepaald regiopromotie

Hij is prachtig geworden, de documentaire ‘Het laatste jaar van FC Twente’. Filmmaker Geertjan Lassche volgde de in doodsnood verkerende club en zijn supporters een jaar lang. Met 425 anderen mocht ik maandagavond getuige zijn van de première in bioscoop Kinepolis in Enschede. Conclusie: de film onderstreept hoe belangrijk FC Twente is voor zijn fans en hoe diep clubliefde kan gaan.

FC Twente is voor een deel van haar aanhang een manier van leven. En als dat niet meer zou kunnen dan ‘gef mie dan moar een touw’, zoals hardcore fan Martin uit Vak P het zegt. Er valt, ondanks de sportieve en financiële ellende, overigens ook nog genoeg te lachen om de film. Tragikomische scènes zat.

Niet de armste
Maar promotie voor de regio Twente is de documentaire bepaald niet. Daarvoor wordt de streek Twente te zeer neergezet als ‘achtergebleven’, als een soort Oost-Groningen. En de stad Enschede als een oord dat buiten de plaatselijke voetbaltrots niets te bieden heeft. ‘De armste stad van Nederland’, zoals journalist Erik Dijkstra, één van de hoofdrolspelers in de film, zegt. Glanerbrugger Dijkstra zou beter moet weten: de armste stad van Nederland, qua gemiddeld inkomen, is Rotterdam. En dat is de thuishaven van liefst drie eredivisieclubs: Feyenoord, Sparta en Excelsior. En wat ‘arm zijn’ betreft, houdt Enschede als nummer tien binnen de top-10 van arme steden ook Kerkrade (Roda JC) nog achter zich. Waarbij nog mag worden aangetekend dat Enschede ruim 20.000 studenten telt, hetgeen het gemiddelde inkomen behoorlijk drukt.

Volkswijken
In de documentaire geen beelden van de Universiteit Twente, de prachtige wijk Roombeek en de gezellige Oude Markt van Enschede, maar plaatjes van volkswijken als Dolphia en Twekkerveld. Natuurlijk, daar wonen de ‘gewone supporters’, waar de film over gaat. Maar het schept wel een verwrongen beeld van de werkelijkheid. Daar sta je dan met je goede gedrag als marketeer van de ‘high-tech regio Twente’, het ‘High Tech Systems Park’ in Hengelo en nieuwe bedrijventerrein ‘Technolgy Base Twente’, waar nog wat vierkante metertjes te koop zijn.

Oost tegen west
Bouwtycoon en miljardair Dik Wessels, tegenwoordig huisbankier van FC Twente, zei het toen het conflict tussen FC Twente en de KNVB naar een climax ging: ‘Het is nu het oosten tegen het westen.’ Dat ademt ook de documentaire. ‘Wij tegen de rest’, zoals Vak P het zo kernachtig weet samen te vatten. Met de toevoeging ‘aanpassen of oprotten’, wat nog even letterlijk wordt opgemerkt in de documentaire. Hoe zou tv-kijkend Nederland tegen Twente, Enschede en de plaatselijke FC aankijken na het zien van de documentaire, maandagavond (NPO2 , 20.30 uur)? Vak P zingt: ‘Het maakt ons niet uut wat ie d’r van vindt.’ Maar dat geldt niet voor iedereen in de regio. Zeker niet voor zij die wat te verkopen hebben.

Poll

Duitsland wil Nederlandse patiënten opvangen als ziekenhuizen vol raken

Duitsland wil Nederlandse patiënten opvangen als ziekenhuizen vol raken

  • Goed dat Duitsland ons wil helpen, dit soort solidariteit redt mensenlevens (56%)
  • Onwenselijk dat een rijk land als de onze zo weinig bedden heeft (20%)
  • Maak samenwerking tussen ziekenhuizen standaard in EU (24%)
2073 stemmen