Volledig scherm

Blog | Op bezoek bij een fenomeen: Alex Bierservice uit Enschede

Er gaan maanden voorbij dat ik niet aan hem denk. Dat ik niet eens overweeg hem te bellen. Maar laatst was het plotseling raak.

Het was niet eens dat mijn bier op dreigde te raken. Het was een gewone doordeweekse middag en uit verveling scrollde ik door de contacten van mijn telefoon. Dit keer bleef mijn oog hangen, al halverwege de eerste letter. ‘Alex Bierservice’, stond er.

Ik schrok een beetje. Alex, och jah. Hoe zou het zijn met hem?Zou hij nog bestaan? In mijn studiejaren was Alex kind aan (studenten)huis bij ons, maar de laatste jaren had ik geen gebruik gemaakt van zijn diensten.

Voor wie hem niet kent: Alex brengt al jaren in Enschede gekoelde kratten pils rond. Ik gok dat 70 procent van alle mannelijke Enschedeërs zijn naam in de telefoon heeft staan. Onder de A van Alex, de A van Alex Bierservice, de B van Bier of de P van Pils.

Lees hier het hele artikel

Zijn service is geniaal: voor een paar euro meer dan de winkelprijs brengt Alex bier aan de deur. Op onmogelijke tijdstippen, gekoeld en al. In de beginjaren vroeg hij 22 gulden per krat, de huidige koers ligt op 18 euro voor een krat Grolsch. Nog altijd slechts 4 euro meer dan in de meeste supermarkten.

Alex is de vriend die je uitnodigt als het extra gezellig is. Heb je een onverwachte party, een feestje dat positief uit de hand loopt of een spontaan pokeravondje? Bier bestellen, Alex bellen. Een begrip in Enschede.

Alex bellen
Terwijl dit allemaal door mijn hoofd schoot, staarde ik nog steeds naar mijn beeldscherm. Weet je wat, dacht ik opeens, laat ik hem gewoon bellen. Net als vroeger.

De telefoon ging over: na een seconde of 10 nam Alex op. Zijn stem klonk als altijd: Twents en joviaal. En hij was druk, had weinig tijd om te praten. "Maar kom volgende week maar langs, kriej n bak koffie."

En dus zat ik deze week bij Alex aan de koffie, in zijn zelfgebouwde café achter het huis. Hij woont en werkt op een industrieterrein langs het spoor nabij De Grolsch Veste. Vroeger had Alex een huisje op Twekkelerveld, maar dat ging op een gegeven moment niet meer.

Dorstige klanten belden 's nachts bij hem aan, wanhopig op zoek naar pils. Daar kwam bij: al dat gesjouw laat ik de avond met bier leverde te veel overlast op voor de buurt. 'En ik hool niet van troubles', verwoordt Alex z'n verhuizing zelf. 

Bier in de bonus

Hoe het met hem gaat? Goed. Alleen - daar was ik al een beetje bang voor - de zaken lopen terug.

"Vroeger gingen de supermarkten om 17.00 uur dicht, tegenwoordig zijn ze tot 22.00 uur open’, vertelde Alex. ‘En weet je wat ze ook hef? Aanbiedingn. Elke week kun je wel ergens goedkoop bier krijgen, de leu raakt eraan gewend."

Het mooie aan Alex vond ik altijd zijn bijna dorpse gemoedelijkheid. Na een paar keer wist hij precies waar je woonde. Bij ons zwaaide hij op een gegeven moment zonder aan te kloppen zelf de achterdeur open. ‘Ik heb alvast twee lege kratjes uit de schuur gepakt, dan hoef je geen statiegeld te betalen’, zei hij dan. Zo ging het in die dagen.

Ook zijn extra service was ideaal, want naast bier had Alex chips en sigaretten in de bestelbus. Exact de producten waar je op zo’n moment het meest naar verlangt.

Volledig scherm

Inkopen bij de super
Nu laat hij de opslagruimte achter zijn huis zien, waar twee enorme koelcellen staan. Uiteraard volledig gevuld met kratten bier. "Hoor je hem ronken? Kost me 50 cent per kratje."

Hij wil er maar mee zeggen dat hij op elke cent moet letten. De marges zijn klein, heel klein. ‘Ik koop zelf in bij de supermarkt, dat is goedkoper dan bij de Grolsch zelf. Die vragen 16 euro per kratje, Jumbo heeft een vaste prijs van 14,20 euro. Aanbiedingen van supermarkten mag ik niet massaal inkopen, zij maken daar ook verlies op. Gebruiken ze als lokkertjes. Klanten begrijpen dat niet, die zeggen: in de winkel betaal ik een tientje voor een kratje, waarom moet ik bij jou dan 18 betalen? Vooral student’n, die bint de ergstn.”

Geen cent schuld

Hij heeft zijn bedrijfje - ooit overgenomen van zijn zoon - dan ook niet om rijk te worden. Zelfs in de hoogtijdagen hielden de verdiensten niet over. "Het is hobby. Rijd maar eens naar de andere kant van Enschede. Dan ben ik die 4 euro marge al bijna kwijt aan benzine. Natuurlijk heb ik vroeger wel eens gedacht om het groter op te zetten, maar dat hoeft voor mij niet. Dit is mooi zo.”

Je zou dat een gebrek aan ambitie kunnen noemen, maar juist in deze tijden is het ook een verfrissend geluid. Het hoeft niet altijd groter, beter, meer en exclusiever. Je hoeft niet elk jaar meer winst te maken, zoals geknapte winkelketens als V&D of Perry Sport. Alex zelf omschrijft het als volgt: ,,Ik heb nog geen vief cent skuld . Dat wil ik ook niet, daar ga je kapot an. Ik wil geen gaten hebben, hou niet van openstaande rekeningen.”

Bekende Enschedeër
Als alles meezit, gaat hij door tot zijn tachtigste. En blijft hij dus nog jaren een fenomeen in Enschede en omstreken. Op de foto voor dit artikel wil hij pertinent niet. "Ik heb thuus niet eens een foto van mezelf hangen. En iedereen kent mie toch wa. Als ik door de stad loop met nieuwe schoenen, weet ’s avonds half Enschede dat”, zegt hij lachend.

Om serieus af te sluiten. ,,Ik vind het nog altijd heerlijk werk. De weg op, een beetje met mensen kwabbel'n. En het mooie : iedereen is hartstikke blij dat ik langskom. Dat is de kick die je er van krijgt.”

Dat hij nog maar lang gekoelde pilsjes mag rondbrengen in Enschede. Op Alex. Proost.

Joost Dijkgraaf

<!--{cke_protected}%3Cnoscript%3E%3C%2Fnoscript%3E-->

Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
Joost Dijkgraaf © Emiel Muijderman

Poll

Albert Heijn stopt met koopzegels plakken en gaat over op app

Albert Heijn stopt met koopzegels plakken en gaat over op app

  • Eindelijk! Zegels plakken is niet meer van deze tijd (31%)
  • Verstandige keuze om klantcontact zoveel mogelijk te vermijden (7%)
  • Zonde, zo vallen veel ouderen weer buiten de boot (62%)
499 stemmen