Volledig scherm
Wilco Louwes © Carlo ter Ellen

Blog | Op naar Vrijstaat Enschede

Onze burgervader is deze vrijdagmiddag (geen 1-aprilgrap) te gast bij de opgeleefde Vrije Republiek Twente. De bijeenkomst is in Atak. Daar zal hem de vraag worden gesteld of hij de eerste president van Twente wil zijn. Ik bid hem de republiek te ontkennen en om ter plekke als Onno I de Vrijstaat Enschede uit te roepen.

Geduld
Het moge duidelijk zijn. Enschede heeft ondertussen genoeg geduld gehad. Terwijl de veertien gemeenten in Twente nog liggen te rollebollen over de contouren van een samenwerking, moet de stad parallel daaraan ook zijn eigen koers blijven varen.

Een oostelijke koers welteverstaan. De neuzen van de vijf wethouders en de burgemeester zijn bijgedraaid en staan nu waterpas richting Münster. De poort naar economische vooruitgang.

Samenwerking
Deze week werd bekend dat Enschede zich terugtrekt uit de samenwerking met Almelo, Hengelo, Borne en Oldenzaal op gebied van salarisadministratie. Die samenwerking was er sinds 2013, maar boekte bar weinig vooruitgang. Het had één afdeling moeten worden voor alle salariszaken van de gemeenten. Je raadt het al: die afdeling kwam er maar niet. Verspilde energie.

Terugtrekken is dus een duidelijk signaal. Het laat niet veel te raden over hoe Enschede over de stroperigheid van de Twentse organisatie denkt. Maar wat bij mij beklijft: als een heldere visie voor het opstellen, printen en versturen van de loonbriefjes van ambtenaren voor een handvol gemeenten al onmogelijk is, wat lukt dan wel met veertien partners?

Den Haag
Dan de afhankelijkheid van Den Haag. Al jaren vroeg Enschede netjes om hulp in de strijd tegen de stijgende werkloosheid en sociale problematiek. Maar het rijk bestrafte de gemeente met steeds weer een nieuwe bezuiniging op het geld dat juist nodig is om de problemen aan te pakken. Gevolg: meer werkloosheid, dus meer problematiek, dus minder geld, dus meer werkloosheid, dus… etc. etc.

Niet dat de gemeente nu niet meer klaagt. De stad overweegt zelfs naar de rechter te stappen als het de gelden waar wethouder Welman recht op denkt te hebben niet gauw op de bankrekening krijgt gestort. Maar ondertussen is er wél actie. Op het gebied van werkgelegenheid, bijvoorbeeld, worden steeds vaker Enschedese werklozen bij een bedrijf aan de andere kant van de grens geplaatst.

Duitsland
En dat is het niet alleen. De Duitsers weten de grootste binnenstad van de regio op zaterdag maar al te goed te vinden en dat is ook de grote ketens als Zara niet ontgaan. Met guerilla-acties in het Roergebied hoopt de stad nóg meer Duitse winkeliers lekker te maken voor een verhuizing.

Er zijn ontwikkelingen rond de spoorwegverbinding. De samenwerking met Gronau staat in de steigers. Cultuur, gezondheidszorg en onderwijs weten elkaar langzaam te vinden. En Münster wil zelfs een vierbaansweg van/naar Enschede om samen de luchthaven aldaar een euregionale boost te geven.

Achterdeur
De grootste stad bepaalt nu al de koers. En die gaat oostwaarts. Andere gemeenten kunnen blijven praten of het wiel van Onno I en zijn vijf musketiers kiezen. Maar ik vrees het eerste. Zodat er over enige tijd bij Enschede op de achterdeur wordt geklopt: ‘is er misschien nog een plekje voor ons?’

Live Voetbal

home logo Getafe CFGET
EINDE
2-0
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
EINDE
1-1
LASKLAS
away logo

Poll

Gemeente wil vernielde glijbaan in Nijverdal niet repareren omdat 'buurt niet ingreep'

Gemeente wil vernielde glijbaan in Nijverdal niet repareren omdat 'buurt niet ingreep'

  • Belachelijk, de gemeente kan niet verwachten dat burgers voor agent spelen (35%)
  • Ik snap dit wel, we zijn samen verantwoordelijk voor onze leefomgeving (20%)
  • Richt je op het vinden van de daders, dan kunnen zij hiervoor opdraaien (44%)
443 stemmen