Volledig scherm
Ingrid uit Enschede met haar Johan © Ole Mortensen

Boer Zoekt Vrouw: op bezoek bij Johan en z'n Enschedese Ingrid

Melkveehouder Johan vond dankzij Boer zoekt Vrouw Internationaal zijn grote liefde: de Twentse Ingrid. Nu het nieuwe seizoen van start is gegaan geven ze een rondleiding op hun Deense boerderij. 

De allereerste uitzending van BzV trok zondagavond alweer ruim 3,1 miljoen kijkers, waarmee het het best bekeken programma van de dag werd.

Lees hieronder de reportage gemaakt op de boerderij van Johan & Ingrid, die 2 jaar geleden meededen aan het programma

Het is nog maar dik twee en een half jaar geleden dat melkveehouder Johan de dagen in zijn eentje sleet. Overdag melkte hij de koeien, 's nachts deed hij de boekhouding: "Ik was altijd aan het werk."

Tot er plots, tot Johans stomme verbazing, een vrouw voor hem viel. Als een blok nog wel. De geboren tukker Ingrid (56) liet binnen de kortste keren haar geboortegrond achter zich en trok bij Johan in. Ingrid werd geboren in Enschede en woonde ook jaren in Losser.

Met haar katten Sen en Seo en een scheepslading koffiepads trok ze razendsnel het Deense Jutland. Johan blijft er ogenschijnlijk nuchter onder. Als je hem vraagt hoe het is om samen te wonen, zegt de boer kortweg: "Och." Hij is wel de enige uit zijn Boer zoekt Vrouw-seizoen die dat geflikt heeft. "Mwah... Er is," vertelt hij, "niet zo veel veranderd hoor."

Op de kop
Maar wie een middagje rondhangt op de boerderij in Bjerremose, krijgt een andere indruk. Johans leven is op zijn kop gezet. Als hij in zijn modderige overall naar binnenkomt, wordt hij daar direct op aangesproken: "Trek even andere kleren aan." Ingrid kookt tegenwoordig een gezonde prak voor hem: aardappelen, groente, met een stukje vlees. In de oven ligt een versgebakken cake. Ingrid: "Nog anderhalve minuut, dan is-ie gaar."

Ze verwent Johan. Als hij rond elf uur 's ochtends pauze neemt, staat er altijd iets lekkers voor hem klaar. Uiteraard is er koffie, gezet met de vertrouwde pads die Ingrid tijdens haar familiebezoekjes in Nederland massaal inslaat. Een kwestie van op de kleintjes letten. "Hier betaal je 3,95 euro voor 16 stuks, terwijl ik er bij HEMA 48 koop voor 2,25 euro."

In een oogopslag zag ze dat de sobere boerderij best een beetje mocht worden opgekalefaterd. Buiten hing ze bloempotten met vlijtige liesjes, binnen vrolijkte ze de boel op. Doordat de melkprijs in korte tijd bijna halveerde, is het leven 'geen vetpot', waardoor een keukenverbouwing voorlopig uitblijft.

Koe met vijf poten
Voor zij Johan leerde kennen, had Ingrid nog nooit een koe van dichtbij gezien. Maar ze geeft geroutineerd een rondleiding door de stallen alsof ze hier is opgegroeid. Kijk, dit is haar lievelingskoe Yvonneke, die werd geboren tijdens de Boer zoekt Vrouw-logeerweek. Zij krijgt een innige knuffel. "Dag lieverd!"

De kalfjes likken gretig aan haar handen. Er ligt er een die nog maar een paar uur geleden is geboren. Daar vlakbij staat een bijzonder exemplaar: eentje met vijf poten. "Wat krijgen we nou, dachten we. Maar hij doet 't prima."

Dankzij Ingrids hulp kan Johan 'al' om half elf 's avonds een punt zetten achter zijn werkdag. Dan is er soms tijd om eventjes tv te kijken. Sinds Ingrid de Nederlandse zenders installeerde, weet ook de melkveehouder wie Carlo Boszhard en Chantal Janzen zijn. Dat ze zelf ook 'beroemd' zijn, daar blijven de twee zich over verbazen. 's Zomers staan er wekelijks fans voor de deur. Ingrid: "Meestal vakantie vierende stellen die zogenaamd toevallig in de buurt zijn."

Glitter en glamour
Bij die 'knappe blonde meid' Estavana Polman (de vriendin van voetballer Rafael van der Vaart die handbalt in het nabijgelegen Esbjerg) durft niemand langs, weet hij. Ingrid: "Maar ja, zeggen mensen: jullie zijn zo normaal gebleven." En eerlijk gezegd: dat is ook zo. Aan een leven als boer en boerin in Denemarken kleeft nou eenmaal weinig glitter en glamour.

In de spetterende regen banjert Ingrid op haar klompen door de plassen op het erf, waar de nageboorte van het nieuwe kalfje nog ligt. Ze schuilt onder een druipend afdakje en tuurt over de glooiende weide. Zo ver je kunt zien, rijkt het boerenland van Johan. "Mooi hè."

Af en toe stappen ze midden in de nacht chagrijnig uit hun bed en staan ze urenlang bij een drachtige koe die maar niet wil bevallen. "Maar als er dan tijdens een prachtige zonsopgang tóch een gezond kalfje wordt geboren, janken we samen van geluk." Dan weet Ingrid: „Het is goed zo.”

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1608 stemmen