Volledig scherm
© ANP

Brexit kan streep zetten door verkoop Grolsch aan Asahi

ENSCHEDE – De verkoop van Grolsch aan de Japanse brouwer Asahi kan in gevaar komen door Brexit. Het Britse pond is de afgelopen dagen zo in waarde gedaald dat SAB Miller, het moederbedrijf van Grolsch, het overnamebod van AB Inbev nu te laag vindt. Dat melden Britse en Amerikaanse media. De verkoop van Grolsch is afhankelijk van het doorgaan van deze overname.

AB InBev, het grootste brouwerijconcern ter wereld, bood vorig jaar november 44 pond per aandeel SAB Miller. Dat bod was na lang en hard onderhandelen tot stand gekomen. De directie van SAB Miller verklaarde zich akkoord. Niets leek een overname toen meer in de weg te staan, behalve dan de verschillende mededingingsautoriteiten.

Kink in de kabel
Omdat het gigantische nieuwe concern voor oneerlijke concurrentie zou zorgen op onder meer de Europese biermarkt moesten verschillende bedrijfsonderdelen worden verkocht. SAB Miller deed Grolsch, het Italiaanse Peroni en het Britse Meantime in één deal in de verkoop. Uiteindelijk werd de Japanse brouwer Asahi de winnaar. Maar Grolsch wordt alleen aan Asahi verkocht als SAB Miller inderdaad wordt overgenomen door AB InBev. En Britse media melden dat daar nu een kink in de kabel is gekomen.

Minder aantrekkelijk
Business Day Live meldt dat het bod van 44 pond per aandeel nu een heel stuk minder aantrekkelijk is geworden voor aandeelhouders. In dollars omgerekend werd er in november nog 108,60 dollar geboden, nu is dat nog maar 95 dollar waard. De deal zou volgende maand rond moeten komen en op dat moment moet de SAB Miller-directie opnieuw een aanbeveling doen aan de aandeelhouders.

Forse consequenties
Ook de Amerikaanse Wall Street Journal ziet problemen opdoemen. De website meldt dat de waardedaling van het Britse pond forse consequenties heeft voor de winst van AB InBev in het tweede kwartaal van 2016. Een financiële tegenvaller die het concern zich eigenlijk niet kan veroorloven zo vlak voor deze miljardenovername. WSJ laat analist Trevor Stirling aan het word, van Sandford C. Bernstein & Co, een van de bedrijven die de overname begeleidt. Hij stelt dat het heel goed mogelijk is dat de directie van SDAB Miller volgende maand een negatief advies geeft over de verkoop van de aandelen.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (54%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (15%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (31%)
689 stemmen