Volledig scherm
Bianca Buitenweg uit Hengelo hoort ook een bromtoon. © Annina Romita

Bromtoon Hengeloër lokt reacties uit

HENGELO - Het alsmaar horen van een bromtoon heeft al menig leven verziekt.


Het verhaal van Tim Koolmees, die geteisterd wordt door een bromtoon in zijn huis aan de Oelerweg in Hengelo, staat niet op zich. Er wordt veel op gereageerd. Volgens audioloog Peter van Hengel van Audiologisch Centrum Pento ‘zijn er mensen die extreem gevoelig zijn voor laagfrequent geluid. Dat geluid kan afkomstig zijn van een koelinstallatie bijvoorbeeld die wel een kilometer verderop staat.’


Slaaptabletten
Tim Koolmees weet niet wat de bron is van alle ellende. Gek wordt hij ervan. Niemand anders hoort die bromtoon. „Maar ik hoor hem voortdurend. Dag en nacht. Ik slaap slecht. Oordopjes, slaaptabletten, niets helpt! Om op adem te komen, om rust te krijgen, sliep ik bij vrienden, bij mijn ouders. Maar dit kan niet langer zo doorgaan.”


De gemeente heeft nu een duur onderzoek in zijn huis aangekondigd van een gespecialiseerd bureau. Audioloog Van Hengel onderscheidt twee vormen van nare geluiden in het oor. „De ene wordt veroorzaakt door tinnitus, waarbij er een overreactie van de hersenen optreedt op het oorvlies. Het geluid is er dan niet echt, maar wordt wel waargenomen. Dat noemen wij een fantoomwaarneming. Ons bureau is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met tinnitus. Daarnaast zijn er dus de mensen die extreem gevoelig zijn voor laagfrequente geluiden. Uit die categorie melden zich jaarlijks twee personen die we dan doorsturen naar de gemeente of naar de Stichting Laagfrequent Geluid.”

Topje ijsberg
Die stichting is gevestigd in Zuidhorn en de voorzitter is Dirk van der Plas, een geo-informaticus die zijn leven ook verziekt zag worden door het horen van een bromtoon en die daardoor in de wia belandde. „In de loop der jaren hebben zich honderden mensen bij ons gemeld die een bromtoon horen. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Veel mensen schamen zich om erover te vertellen...want ja, jij hoort iets wat een ander niet hoort. Mensen kunnen je voor gek verklaren.”

Opgevallen
De Hengelose Bianca Buitenweg (37) zegt: "Ik hoor die bromtoon sinds ongeveer een jaar, denk ik. Ik weet het niet precies meer. Ik weet ook niet of hij er daarvoor niet was, of dat het me niet is opgevallen. In mijn huis aan de Rudolfstraat hoor ik hem. Ik ga binnenkort verhuizen naar de Hegemansweg, daar hoor ik hem ook. Sinds vorige week wonen we tijdelijk bij mijn ouders in de Hasseler Es. Ook daar is hij hoorbaar, al is het veel minder intens.”

poll

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

  • Laat de NTR stoppen en dit journaal overlaten aan regionale omroepen (38%)
  • Kinderen in het oosten raken niet zo gauw in de war (35%)
  • Blijft er dan overal discussie over met Sinterklaas (27%)
55 stemmen