Volledig scherm
© Thinkstock

Buitengebied Enschede kan na de vakantie laten weten of het glasvezel wil

​ENSCHEDE - ​ Zo snel als het internet is, zo langzaam krijgt het buitengebied aansluiting op het wereldweb. Maar nu zijn toch Enschede en Haaksbergen (en Losser en Hengelo) aan de beurt. In de Johanneskerk in Twekkelo ​is dinsdagmiddag de aftrap van de campagne om het buitengebied aan de glasvezel te krijgen.

CIF, Communication & Infrastructure Fund, is het bedrijf dat voor de aansluiting zorgt. ​Dinsdag was het feestje, na de zomer begint de werving. Bij meer dan 50 procent deelname van bewoners in het buitengebied, in Enschede 2.300, gaat CIF aan de slag. CIF gaat op informatieavonden klanten werven.

Duizenden aansluitingen
Eerst zijn Enschede-Noord en Losser (1.800 aansluitingen) aan de beurt, is daar de 50 procent gehaald dan volgen Enschede-Zuid en Haaksbergen met 1.600 aansluitingen (en het buitengebied van Hengelo met 700 aansluitingen). Eind 2017 moet het glasvezel er liggen.

Leefbaarheid
De leefbaarheid van het buitengebied heeft baat bij snel internet. Tot die conclusie kwam de provincie Overijssel in 2013, die meer dan 50 miljoen in breedband investeerde. CIF maakt geen aanspraak op subsidies. Het is een bedrijf.

Tegenprestatie
Als tegenprestatie voor aanleg van glasvezel vraagt het bedrijf 9,95 euro per maand aan vastrecht. Daarvoor kunnen gebruikers afscheid nemen van het trage adsl dat per koperdraadje tot ze komt en en passant van schotels of digitenne. „Qua kosten komen ze niet hoger uit, misschien wel lager”, zegt Marieke Seinen van CIF.

Ondernemers
Volgens CIF is voor agrarische en toeristische ondernemers snel internet belangrijk. „Je kunt niet zonder. Een camping zonder wifi is bij voorbaat kansloos. Agrariërs met een houtje-touwtje netwerk komen in de knel met hun bedrijfsvoering.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
794 stemmen