Volledig scherm

Buurt zet woning ‘te koop’ uit protest tegen oproep tot gebed in Enschede

ENSCHEDE - Bewoners van de Kuipersdijk in Enschede hebben hebben borden ‘te koop’ bij hun huizen gezet. Daarmee protesteren ze tegen de plannen om vanaf een nog te bouwen moskee dagelijks op te roepen tot gebed.

Twee besturen van oude moskeeën willen gezamenlijk een nieuwe moskee bouwen op de hoek van de Kuipersdijk en de Wethouder Beversstraat. Te zijner tijd willen ze er via luidsprekers de 'Adhan' laten schallen, de islamitische oproep tot gebed. De buurt verzet zich er tegen. Zaterdagmiddag vanaf één uur worden er geluidstesten uitgevoerd.

Ongeveer dertig buurtbewoners kwamen zaterdagochtend bij elkaar in het gebouwtje van speeltuin ‘t Varvik om met de werkgroep Kuipersdijk over de plannen te praten. Het gaat om bewoners die er donderdag niet bij konden zijn of er niet in konden vanwege de grote belangstelling.

Hoogte
De vraag rees of de luidsprekers bij de test wel hoog genoeg hangen. Volgens informatie van de werkgroep – die de belangen van omwonenden behartigt - worden ze getest op een hoogte van drie meter, terwijl in de werkelijkheid de oproep van meters hoger zal klinken. Is dit het geval, dan zou de proef mogelijk waardeloos zijn. Twee wijkagenten zijn bij de vergadering aanwezig. De sfeer is rustig.

Te koop borden
Erik Klinker, van makelaarskantoor Klinker, laat middels een mail weten 'geen kwaad te zien in de ludieke actie'. Klinker wil laten weten 'niets te hebben tegen de moskee', sterker nog: hij vindt het een mooi gebouw. 'Wij staven wel het idee dat er momenteel andere manieren van communiceren zijn en de Adhan niet perse hoeft.' De borden worden volgens het makelaarskantoor na de test weer verwijderd.

Op zaterdag 23 januari wordt er een uitgebreide geluidsproef voor de gebedsoproep gehouden. Op de website van Werkgroep Kuipersdijk staan de locaties van de meetpunten.

Volledig scherm
Volledig scherm

Live Voetbal

home logo PSVPSV
18:55
Rosenborg BKROS
away logo
home logo FC PortoPOR
21:00
FeyenoordFEY
away logo
home logo Manchester UnitedMUN
21:00
AZAZ
away logo

Poll

Rekenkamer kritisch: provincie Overijssel compenseert verdwenen natuur te weinig

Rekenkamer kritisch: provincie Overijssel compenseert verdwenen natuur te weinig

  • Terechte kritiek, elke boom die we kappen moeten we ook weer aanplanten (45%)
  • Dat is niet te doen, bouwprojecten dienen een groter belang (14%)
  • Compenseren? Laat de natuur gewoon met rust (41%)
952 stemmen