Volledig scherm
Tom Keizer (links) en Fred van Regteren zijn bezig met het strippen van de bruine inrichting van café Peca. © Christian van der Meij

Café Peca in Hengelo gaat verjongd verder

HENGELO - Sandy Peters pakt het voorraadje sterke drank in een doos. De aangebroken flessen zijn een paar laatste restanten van de bruine inventaris van café Peca aan de Oldenzaalsestraat. Het negentig jaar oude buurtcafé wordt compleet gestript en verbouwd.

Dat is wennen voor de vaste gasten, na drie generaties Peters. De inrichting gaat op de kop. Nieuwe bar, nieuwe dartbanen en het biljart verhuist. Maar de oude muurschildering achter de bar blijft. Een kroegtafereel. Inclusief de twee kogelgaten. Souvenir van een Duitse inval tijdens de bezettingsjaren. Een kogel zat nog vast in het vorige biljart.

Jan en Truus
Wat ook blijft: Jan Peters zelf, al tientallen jaren het vertrouwde gezicht van de zaak, samen met zijn vrouw Truus. Na de heropening, streefdatum 1 september, blijft hij de pilsjes tappen in de vroege avonduren. Dochter Sandy werkte er ook graag. De nieuwe uitbaters mogen haar bellen, als er hulp nodig is.

Drietal
Jan vindt het welletjes, hij is 67 jaar . Buurman Jan Hobbelink van cafetaria De Blije Belg heeft de kroeg, samen met Hengeloërs Fred van Regteren en Ton Keizer overgenomen. De klanten zullen Fred, met naar eigen zeggen 34 jaar horeca-ervaring, het meest gaan zien. De drie zijn deze dagen druk met het slopen van de oude bruine inrichting. „Het wordt een metamorfose”, belooft Hobbelink.

Betaalbaar
Peca is altijd een een buurtkroeg geweest. Maar meer dan dat, het is ook de buitenresidentie van de Noorkermennekes. En het is een sportcafé: voetballers komen er graag, BWO is er zo ongeveer geboren. Herman Peters, de vader van Jan, was mede-oprichter. Wat de nieuwe exploitanten betreft wordt het nieuwe Peca ook een bekend adres voor feestjes en partijen. „Met een betaalbaar buffet”, meldt Hobbelink alvast op wervende toon, „met prijzen tussen de commerciële horeca en de sportkantines in.”

Jubileum
De stamgasten zullen wel blijven komen, nieuwe klanten zijn welkom, de vier biljarteams blijven, net zoals de Noorkermennekes en de klaverjassers, en er staan twee nieuwe dartteams klaar. Het betekent dat het verbouwde café begin september de deuren moet openen vanwege het nieuwe speelseizoen. Dat gaat lukken, volgens de drie. Ze hebben eind dit jaar ook al een groot feest op de agenda gezet: dan wordt het 90-jarig bestaan van de kroeg gevierd.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (71%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1229 stemmen