Volledig scherm
© Flip Franssen

CDA roept om onorthodoxe drugsaanpak in Enschede

ENSCHEDE - De extra maatregelen tegen drugsoverlast in de binnenstad zijn niet afdoende, vindt het CDA. De fractie wil dat de gemeente meer gaat doen om de veiligheid in het centrum te vergroten. Als het aan het CDA ligt, komt er een ‘integraal plan met onorthodoxe maatregelen’, zo schrijft de partij in een brief aan het college.

Het CDA doelt met onorthodoxe maatregelen op acties die meer effect sorteren dan de huidige. „Denk dan bijvoorbeeld aan continue controle van de politie in de binnenstad”, licht Ayfer Koç, fractievoorzitter van het CDA toe. "Ik ben geen deskundige op dit gebied en weet ook niet wat er allemaal mogelijk is, maar er moet iets gedaan worden om de overlast terug te dringen."

Wilminkplein
De fractie bracht het onderwerp deze week in de stadsdeelcommissie Centrum ter sprake, omdat de drugsdealers een plaag vormen voor zowel binnenstadbezoekers als ondernemers. Recentelijk nog sloot restaurant Gusto! aan het Wilminkplein de deuren, mede doordat klanten zich op het plein niet meer veilig voelen.

Om tot een set van nieuwe, effectieve maatregelen te komen wil het CDA in gesprek met bewoners, deskundigen op dit gebied en andere belanghebbenden. Een initiatief dat burgemeester Van Veldhuizen omarmt. „Maar het ligt gevoelig”, zegt Koç. "De maatregelen moeten de binnenstadbezoekers niet afschrikken. We moeten er daarom goed over nadenken welke aanpak in het centrum zou kunnen werken."

Coffeeshop
Van Veldhuizen deelt de zorg van het CDA en heeft de aanpak van de drugsproblematiek hoog op zijn prioriteitenlijst staan. De gemeente heeft momenteel zestien maatregelen voorhanden om de overlast de kop in te drukken. Zo is er meer cameratoezicht in de stad, hebben notoire overlastplegers een gebiedsverbod en heeft de gemeente geïnvesteerd in betere verlichting en preventieve fouilleeracties.

Van Veldhuizen heeft daar onlangs een maatregel aan toegevoegd. Hij bracht alle coffeeshophouders in de stad een bezoek en heeft hen gevraagd mee te helpen de drugsoverlast te bestrijden. "Dat betekent dat zij de politie bellen als zij zien dat er gedeald wordt", zegt woordvoerder Bart Scholten van de gemeente.

Van Veldhuizen zegt nog lang niet klaar te zijn met ‘onconventionele’ oplossingen om de overlast terug te dringen. Die wil hij eerst binnen de muren van het gemeentehuis bespreken. Op de lijst overlastplegers staan nu zestig namen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (57%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
381 stemmen