Volledig scherm
De bijen zijn in nood en het CDA wil daar iets aan doen. © Bert Kamp

CDA wil ‘redding’ van Hengelose bijen

HENGELO - Als het aan CDA-fractievertegenwoordiger Koert van’t Hoff ligt gaat de gemeente Hengelo aan de slag met het redden van de Hengelose bijen.

Van ’t Hoff heeft voor zijn fractie een motie ‘de blije bij’ in voorbereiding. Die regelt dat de gemeente Hengelo het zogenaamde bijenconvenant tekent. Daarmee wordt volgens hem de eerste stap gezet voor ‘een reddingsplan’ dat volgens hem hard nodig is.

Bijenstand daalt
Wereldwijd gaat het aantal bijen al 10 jaar lang achteruit en in 2014 overleefde achttien procent van de Nederlandse bijen de winter niet. Dat is het dubbele ten opzichte van het jaar daar voor.

Zorgwekkend
Zorgwekkende cijfers die voor het CDA aanleiding vormden om ook de Hengelose situatie te bestuderen, iets waarvoor Van ’t Hoff hulp kreeg van diverse geïntereseerde deskundigen, waaronder de Hengelose stadsimker. Van’t Hoff: „Een toenemend gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, de parasiet Varroa Destructor en een terugloop van het aantal bloeiende wilde planten kunnen een fatale combinatie voor de Hengelose bijenstand zijn.”

Gemeentewapen
Actie is volgens het CDA noodzakelijk. Het tekenen van het zogenaamde bijenconvenant is een eerste stap. Op de motie prijkt het wapen van de gemeente, inclusief bijenkorf. „Dat is bewust gedaan. De bijen en de korf zijn duidelijk zichtbaar en een logische verwijzing naar onze motie."

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (26%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (14%)
576 stemmen