Volledig scherm
CDA-raadslid Johan Harink © Emiel Muijderman

CDA worstelt met kwestie-Harink in Hengelo

HENGELO - De kwestie Harink is een lastig dossier voor het CDA Overijssel. „Het moet natuurlijk geloofwaardig blijven.”

Maarten Westerduin, de voorzitter van het CDA Overijssel en lid van het landelijk partijbestuur, schetst het dilemma. „Als mens steunen wij Johan Harink volledig, maar als zijn integriteit in twijfel wordt getrokken, dan hebben we een fors probleem.”

21 overtredingen
Johan Harink is tijdelijk afgetreden als CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Hengelo. Op zijn boerenerf zijn door de gemeente 21 overtredingen van wettelijke regels vastgesteld. Verder zou er bij de actualisatie van het bestemmingsplan buitengebied, buiten de formele kaders om, een uitbreiding van een bouwblok zijn ingetekend.

Geloofwaardig
Op de vraag of het CDA Johan Harink blijft steunen, antwoordt Westerduin: „Dat is allereerst aan de fractieleden. Ik hoop dat ze dichtbij de waarden van het CDA blijven en ook de belangen van Harink in de gaten houden. Het moet natuurlijk wel geloofwaardig blijven. Ja, het is een moeilijk dossier voor ons, dat kan ik niet ontkennen."

Integriteit
Westerduin vervolgt: "Je kunt op twee manieren naar deze zaak kijken. Je kunt zeggen: ‘Wat er is gebeurd op het erf, dat is typisch Johan’. Zo van: niet moeilijk doen, waar zeuren ze over, ik ben ondernemer. Een Johan die het wat makkelijk opneemt allemaal. Die niet een scherpe radar heeft voor dingen die ingewikkeld kunnen uitpakken. Maar je kunt ook zeggen: ‘We hebben ook nog zoiets als integriteit’. Hij zit zolang in de gemeenteraad met de portefeuille ruimtelijke ontwikkeling, dat je mag verwachten dat hij in zijn persoonlijk handelen daarmee rekening houdt. Ben je op je eigen erf ineens geen raadslid meer? Juist in die positie moet je extra alert zijn. Dat raadslid zijn moet in je systeem zitten. Ik heb er alle vertrouwen in dat de fractieleden met beide opvattingen rekening houden.”

Onderzoek
Het integriteitsonderzoek in de zaak-Harink loopt nog. Binnenkort worden de eindconclusies bekend. Westerduin: „De publieke opinie zal nu ook haar werk doe. De fractie moet straks een afweging maken die rekening houdt met het electoraat en met de coalitiepartijen. Ja, het eindstandpunt van de fractie moet ook het gevoelen van de achterban vertegenwoordigen. Dat lijkt me duidelijk.”

poll

EU-parlement wil in 2021 af van zomer- en wintertijd

EU-parlement wil in 2021 af van zomer- en wintertijd

  • Mooi! Raakt mijn biologische klok ook niet meer van slag (21%)
  • Jammer: beetje meebewegen met de seizoenen was zo gek nog niet (40%)
  • Zolang we maar dezelfde tijd houden als onze buurlanden, vind ik alles best (39%)
622 stemmen