Volledig scherm
© Thinkstock

ChristenUnie in Enschede stelt vragen over illegale sekswerkers

ENSCHEDE - De ChristenUnie (CU) in Enschede maakt zich ernstige zorgen over het aantal prostituees dat illegaal actief is in Twente en de verhalen die daar achter schuilgaan. De fractie van de partij stelt vragen over de situatie aan het college van burgemeester en wethouders in de gemeente.

Elke dag bieden in Oost-Nederland 1.000 mensen zich aan voor betaalde seks, zonder dat zij daar een vergunning voor hebben. Alleen al in Enschede zijn er op een doordeweekse dag circa 90 aanbieders, tegenover 120 per dag in het weekend.

Schrijnende verhalen
Het gebied Oost-Nederland beslaat de provincies Overijssel en Gelderland. Het Prostitutie Controle Team (PCT) van de politie heeft in het afgelopen half jaar bij 67 controles 79 personen aangetroffen die zonder vergunning seks aanboden tegen betaling.

De redenen waarom zij de prostitutie in zijn gegaan, zijn vaak schrijnend. Vaak is sprake van schulden, soms van een alcohol- en/of drugsverslaving.

'Uit benarde positie halen'
De Enschedese fractie van CU wil weten welke acties zijn uitgezet om de betreffende sekswerkers te helpen uit 'deze benarde positie te komen'. Ook is de partij benieuwd of er extra middelen voor nodig zijn om de prostituees uit die situaties te halen. Verder vraagt de partij zich af of het college van B en W in Enschede in regionaal verband iets kan doen om de positie van sekswerkers te verbeteren.

,,De ChristenUnie is van mening dat ieder mens recht heeft op een hoopvolle, liefdevolle en veilige omgeving en als mens gekend mag worden. Illegale vrouwenhandel, prostitutie vanwege schuldenproblematiek of verslaving, passen hier niet in. De ChristenUnie wil ook voor deze mensen een stem zijn en vraag het college het volgende", aldus fractielid Janny Joosten.

Geen minderjarigen
De partij wil ook weten of er minderjarigen actief zijn in de branche. Johan Stam, expert mensenhandel en verantwoordelijk voor het PCT, geeft aan dat onder de 79 getraceerde sekswerkers geen minderjarigen zijn. De leeftijd van de prostituees varieert van 18 jaar tot 52 jaar. 

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (54%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (32%)
1926 stemmen