Volledig scherm
© Thinkstock

Coblue Hengelo neemt het met anti-hacksoftware op tegen grote jongens

HENGELO - Coblue Cybersecurity in Hengelo heeft een geheel nieuwe methode ontwikkeld, die computers beschermt tegen inbraak: Storro. Met de woensdag gepresenteerde software neemt Coblue, in 2008 opgericht door vier UT-studenten, het op tegen de grote jongens in de wereld van cybersecurity.

“De manier waarop wij de problematiek benaderen verschilt fundamenteel van die van anders softwarefabrikanten”, zegt medeoprichter Yori Kamphuis. “Met Storro knippen wij data op in kleine stukjes, versleutelen de inhoud en slaan die decentraal op. Dat gebeurt op verschillende de laptops en pc’s van het bedrijf dat onze software aanschaft . Zo kun je nooit in één klap al je data kwijtraken door een hack.

Zelf houden wij geen kopie. In feite zorgen we alleen voor een enveloppe waar de data in kan.” Om de metafoor voort te zetten: “Je kunt het vergelijken met een groepsapp bij Whatsapp; je deelt specifieke informatie alleen met de leden van de app, die je zelf uitnodigt om mee te doen.”

2012
Coblue Cybersecurity richt zich met Storro vooral op financiële instellingen, notaris- en advocatenkantoren, accountants en patentbureaus. Coblue heeft vanaf 2012 aan de ontwikkeling gewerkt.

Thales
Het Hengelose bedrijf, gevestigd in de oude radatoren van Thales, moet met acht werknemers opboksen tegen grote de grote softwarejongens als IBM, Cisco en McAfee. Kamphuis haalt er de schouders over op. “Wij mikken of een inktvlekwerking. Als je goed bent, spreekt zich dat snel rond. De grootte doet er daarbij niet zoveel toe. Bij Instagram werkten ook maar dertien mensen toen het voor een miljard dollar werd verkocht aan Facebook.’’

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (21%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
517 stemmen