Volledig scherm
© Charel van Tendeloo

Crematoria in het oosten doelwit van inbrekers

ENSCHEDE/AALTEN - Inbrekers veroorzaken al maanden veel schade bij crematoria, vooral in de oostelijke helft van Nederland. Ook het crematorium in Usselo kreeg ermee te maken. De dieven hebben het vooral gemunt op gouden en zilveren as-sieraden en cashgeld.

Vermoed wordt dat er een bende actief is, al kan de politie Oost-Nederland dat niet bevestigen. Behalve Usselo werden ook crematoria in onder meer Aalten, Zwolle, Dieren, Arnhem, Apeldoorn en Assen 'bezocht'.

Bizar
"De schade is enorm en staat in geen enkele verhouding tot wat er is buitgemaakt", zegt Jaap Blaak, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria, waarbij verreweg de meeste van de negentig Nederlandse crematoria zijn aangesloten. "Het is gewoon bizar. We hebben onlangs een waarschuwingsbrief uitgedaan naar onze leden met de boodschap: wees extra alert."

Sieraden
De inbrekers verschaften zich in de meeste gevallen met grof geweld toegang tot kantoren en ontmoetingsruimten. Zo ging het op 28 mei ook bij het crematorium in Aalten, vertelt directeur Bert van Asselt van uitvaartbedrijf GUV. "Met een koevoet zijn de kozijnen opengebroken. De schade ligt rond de 7.000 euro. Ze waren kennelijk op zoek naar de paar as-sieraden die wij hier in de vitrine hebben liggen. Het zijn sieraden waarin nabestaanden wat as van hun dierbaren kunnen bewaren. Voor de duidelijkheid: er zijn geen sieraden gestolen waar al as was ingedaan: die liggen veilig."

Hij zegt niks te begrijpen van de inbraken. "Vrijwel alle crematoria hebben maar een paar showmodellen in huis, het meeste wordt getoond via internet."

Eind vorig jaar en begin dit jaar waren crematoria in respectievelijk Roermond en Rotterdam ook al het doelwit van inbrekers.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
19'
0-0
sc HeerenveenHEE
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (27%)
1518 stemmen