Volledig scherm
© Frans Nikkels

D66 Hengelo: maak fietssnelweg F35 'uitlaatgasvrij'

HENGELO/ENSCHEDE - De fractie van D66 in de Hengelose gemeenteraad voelt er wel voor de fietssnelweg F35 volledig ‘uitlaatgasvrij’ te maken. Dit zou betekenen dat er alleen nog maar fietsers gebruik van mogen maken.

D66-raadslid Marc ten Barge doet die suggestie in een brief aan het college van B en W. Eind vorig jaar stelde hij ook al schriftelijke vragen over de overlast die bromfietsers en opgevoerde snorscooters veroorzaken op de F35 tussen Hengelo en Enschede.

Naar aanleiding daarvan is eind februari op dat traject een verkeersonderzoek gehouden. Maar volgens Ten Barge geven de resultaten daarvan geen duidelijk beeld. Daarom zouden nog extra steekproeven worden gehouden.

Motoren

In zijn brief laat Ten Barge weten ‘erg benieuwd’ te zijn naar de uitkomsten van dat onderzoek. ‘Gedurende de afgelopen periode zijn er namelijk meldingen blijven komen over overlast op het traject Hengelo-Enschede (bromfietsen, opgevoerde snorfietsers en zelfs motoren).’

Het D66-raadslid verwijst daarbij naar de landelijke discussie over het verwijderen van snelheidsbegrenzers bij scooters. Dat zou op grote schaal gebeuren. ‘Uit TNO-onderzoek blijkt dat snorfietsen gemiddeld net zo hard rijden als bromfietsen.’

Fijnstof

Ook wijst Ten Barge op de uitstoot van fijnstof door scooters. Volgens een onderzoeker van de Universiteit Utrecht zou een fietser meer fijnstof binnen krijgen van een passerende scooter dan van een vrachtauto.

In zijn brief noemt Ten Barge een uitlaatgasvrije F35 een serieuze optie. Hij dringt er bij het college op aan dat idee te bespreken met de collegabestuurders van andere gemeenten waar de F35 loopt.

poll

Politieke partij uit Hengelo wil oplaten ballonnen verbieden

Politieke partij uit Hengelo wil oplaten ballonnen verbieden

  • Wat een onzin, ballonnen zijn juist feestelijk en leuk (23%)
  • Ik snap het wel, de gevolgen voor de natuur worden onderschat (51%)
  • Dit is echt een typisch politiek proefballonnetje (27%)
1096 stemmen