Volledig scherm
Hiske Loomans heeft na drie jaar speuren haar gestolen brievenbus terug. Foto: Christian van der Meij

Dappere oma (70) uit Hengelo vangt zelf dief van haar brievenbus

HENGELO - Als een heuse detective speurt Hiske Loomans (70) op Marktplaats.nl naar haar gestolen brievenbus. Ze moet zich verkleden en toneelspelen. Maar het resultaat is ernaar: haar roestvrijstalen bezit heeft ze terug.

De kleinkinderen lachten zich rot. „Oma vangt een boef”, schaterden ze. Hiske Loomans kan de humor er zelf ook wel van inzien. Het is een mooie geschiedenis: hoe de oud-lerares als amateur-rechercheur haar gestolen bezit bij een verdachte heler opspoort. 

Designbrievenbus
De designbrievenbus van Hiske en haar man Albert wordt zaterdagnacht 9 november 2013 voor de deur van hun woning weggehaald, aan de sjieke Grundelweg. In grote cijfers, die de kunstenares zelf ontwierp en liet printen, was huisnummer 41 op de bus geplakt. „In een oud-lettertype, een beetje Bauhausstijl, passend bij ons huis uit 1932.”

Aangifte
Ze doen aangifte. Hun kleinzoontje (dan 3,5 jaar) is diep onder de indruk van de brutale brievenbusroof voor hun voordeur. Hiske mailt alle buren over de ‘verdwijning’. Prompt wordt een groepsapp ingesteld om ‘verdachte bewegingen’ in de straat aan elkaar door te geven. Ze hoort niets en koopt een andere brievenbus.

Attente buurman
Tot een attente buurman haar tipt. Zijn brievenbus is stuk, hij zoekt een andere en ziet op Marktplaats.nl een exemplaar dat erg lijkt op die van Loomans. Op Marktplaats ziet Hiske dat hij gelijk heeft: het lijkt erop dat hun bezit wordt aangeboden. Ze maakt shots van de site en duikelt een kiekje op van hun bus voor de diefstal.

Zelf in actie
Ze belt de politie om advies. ‘Hoe moet ik dit verder aanpakken’, vraagt ze. „Ik moest zelf constateren dat het om onze brievenbus ging, kreeg ik als antwoord”, vertelt Hiske. Is dat niet de taak van de politie? Dat idee wuift ze subiet weg. „Ik vond het spannend! 'Hoeveel risico loop ik?', dacht ik. Wat kan mij gebeuren? Mijn man wist waar ik was, ik had mijn mobiel bij me.”

Afspraak
Ze belt de aanbieder, maakt een afspraak en bereidt zich terdege voor. Ze kiest een onopvallende spijkerbroek en dito shirt, om te voorkomen dat hij argwaan krijgt. In zijn onverlichte berging helpen tactiek en acteertalent. „Hij bood ook een lamp aan, had ik gezien. Die bekeek ik eerst, die keurde ik af. Ik zei dat ik ook een brievenbus had gezien en misschien geïnteresseerd was.”

Als ze die onder ogen krijgt, weet ze zeker dat het hun exemplaar is. „Aan de plek waar de grote cijfers met 41 hadden gezeten. Dat kon je nog zien.”

Leugen
De amateurdetective houdt zich van de domme en blijft in haar rol. De aanbieder vertelt dat de brievenbus van zijn oma en opa is geweest. „Hij vertelde dat die met een plank in de grond moest, anders zou die gestolen worden. Ik moest oppassen dat ik niet begon te lachen.” Ze fotografeert de brievenbus en vraagt bedenktijd.

Ondertussen stapt ze met deze recente kiekjes en een foto van voor de diefstal naar de politie. „Ik werd heel netjes ontvangen.” De professionals rondden het speurwerk af. Agenten brengen haar bezit terug naar de Grundelweg.

'Van andermans spullen afblijven'
Haar kleinzoon, inmiddels zes, kraait van pret: zijn kordate oma op boevenvangst. En zij? Hiske lacht. „Prachtig hè? Voor mij gaat hier de boodschap van uit dat je van andermans spullen af moet blijven.”

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (26%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (14%)
566 stemmen