Volledig scherm

Dé fotografe van landschappen is in de regio: 'Twente is iets heel aparts'

ENSCHEDE - Ze is dé fotografe van het Nederlandse landschap. Saskia Boelsums keek onlangs voor het eerst rond in het oude coulissenland van Twente. „Het is verrassend wat er hier in de kleine ruimte allemaal gebeurt.”

Boelsums wijst naar de dreigende lucht die zich samenpakt boven het voormalige terrein van vliegveld Twente. „Tijd om aan het werk te gaan.” Bijzondere weersomstandigheden maken haar onrustig. Dan pakt ze haar camera en gaat op pad. „In mijn foto’s moet je de wind kunnen voelen.”

Week in Twente
Een week lang verblijft ze in Twente, de kunstenares uit Drenthe. Sinds ze in de geest van Jan Wolkers het wad en het water bij Texel fotografeerde, is landschapsfotografie haar specialiteit. Projecten in heel Nederland staan op haar naam. Concordia in Enschede vroeg haar om met haar camera het Twentse landschap in en rond Enschede vast te leggen, ter voorbereiding van een grote expositie in december.

'Iets heel aparts'
„Ik was hier nog nooit geweest. Twente is iets heel aparts. Heel anders dan de landschappen die ik normaal fotografeer. Ik hou van hoge luchten, dreigende wolken en weidse vergezichten. Van het Hollands landschap zoals we dat kennen uit de schilderkunst. Nou, dan zit je hier dus helemaal verkeerd. Twente is allesbehalve weids. Het landschap is kleinschalig, intiem en vol coulissen. Soms, in echte bosgebieden, is er zelfs geen lucht te zien.”

Ze begon haar tocht op de plek waar ze nu weer voor even terug is: Airport Twente. „Een van de weinige echte lege plekken rond Enschede, nog steeds. En ook nog eens met een geschiedenis. Achtergelaten door de mens: daar hou ik van.” Haar foto’s maakte ze ’s morgens vroeg tijdens een stevige regenbui.

„Het asfalt van de landingsbaan werd nat. Luchten die zich spiegelen in water: dat geeft prachtige effecten. Daar wordt een foto spannend van.”

Fotoshop
Ze noemt zichzelf een romanticus. „Het gaat me niet om de letterlijke weergave, maar om het gevoel dat ik had toen ik de foto’s maakte.” Om die gevoelens te kunnen overdragen, werkt ze vaak haar foto’s bij. Veel van haar landschappen lijken schilderijen.

„Het begint met kijken en fotograferen, maar het echte werk gebeurt naderhand in huis. Wat vroeger de donkere kamer was, is nu fotoshop.”

Verkocht
Inmiddels heeft ze ook een band met Twente. Het landschap waar ze aanvankelijk zo weinig greep op kreeg, onthult nu langzaam zijn geheimen. „Het is verrassend wat er hier in de kleine ruimte allemaal gebeurt. Koeien onder een oude eik, boerderijen op een open plek in het bos. De schoonheid is in Twente nooit ver, maar altijd dichtbij. Je moet het alleen willen zien.”

Op een ochtend in alle vroegte, toen ze op de fiets het Erve Stroink passeerde, viel haar oog op de vijver bij het eeuwenoude erf. „Nevelflarden zweefden boven het water. De zon scheen. Ik zag het, pakte mijn camera en drukte af. Sindsdien ben ik verkocht. Twente laat me nooit meer los.”

Saskia Boelsums. Foto: Frans Nikkels

Volledig scherm
Koeien in een Twents landschap, ergens rond Enschede. Foto: Saskia Boelsums

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (15%)
510 stemmen