Volledig scherm
© Emiel Muijderman

De val van Hengelose Harink ‘Koning van Oele’

HENGELO - Onder druk van het landelijke en provinciale CDA pakte het Hengelose raadslid Johan Harink zijn biezen. Een afrekening met de ons-kent-ons-politiek.

Wie aan Johan Harink komt, komt aan Oele en Beckum. Daar wordt hij op handen gedragen. „Mensen stemmen op het CDA, omdat het Johan is.” Hij geldt als een echte volksvertegenwoordiger. „Degelijk en betrouwbaar! Als iemand een lintje verdient, dan is het Johan wel!”

Ons-kent-ons
Harink was 38 jaar gemeenteraadslid. Zijn installatie eind jaren 70 betekende voor veel mensen in Oele en Beckum een toegangspoortje tot de complexe politiek. Je kon bij Johan zaken regelen aan de keukentafel. In een cultuur van ons-kent-ons. Boeren zoals hijzelf, vertrouwden hem volledig. „Eerst de mens, dan de regels, zo is Johan”, zei voorzitter Maarten Westerduin van het CDA Overijssel in Zwolle deze week. „Johan hielp mensen vooruit. Maar als je ook jezelf helpt, op dezelfde wijze, dan kun je je in de eigen voet schieten.”

Integriteit
Harinks politieke loopbaan begon toen Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), het bureau dat nu onderzoek doet naar Harink, nog niet bestond. Harink kende steeds beter de weg in het stadhuis en werd geleidelijk aan een monument in de Hengelose gemeentepolitiek. Als fractievoorzitter van het CDA werd hij gewaardeerd. Maar hij was ook wat kleurloos, hield de kaarten vaak tegen de borst. Als raadsnestor hield hij toespraken met een kwinkslag hier en daar voor vertrekkers. De ‘Koning van Oele’ werd zijn geuzennaam.

De mensen die van Harink houden, want zo voelt het, hebben niet kunnen voorkomen dat hij deze week zijn raadslidmaatschap moest opgeven. Dat gebeurde na zware morele druk vanuit zijn eigen CDA. Directe aanleiding: 21 overtredingen van de bouw- en milieuvoorschriften op het erf van zijn boerderij in Oele. Dat was voor het CDA Overijssel genoeg om Harink te vragen zijn zetel op te geven. „Wat doe je jezelf en de fractie aan als je aanblijft?”, aldus Westerduin.

De kwestie Harink
Over de overtredingen zegt Harink dat hij ‘naïef’ is geweest. De agrariër die hij ook is, zou zich onvoldoende hebben geïnformeerd over vergunningen. Maar het landelijke en het provinciale CDA vertrouwden hem niet meer. Om met Westerduin te spreken: „Raadslid ben je ook op je eigen erf.”

Harink trad deze week af. Het rapport van BING verschijnt binnenkort.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Live Voetbal

home logo EngelandENG
42'
4-0
PanamaPAN
away logo

poll

FC Twente: voorlopig geen geld voor nieuwe spelers

FC Twente: voorlopig geen geld voor nieuwe spelers

  • Lullig voor iedereen die een seizoenskaart heeft gekocht (24%)
  • Verstandig dat de club de hand op de knip houdt (50%)
  • Het is pas juni, ze hebben nog ruim de tijd (26%)
1602 stemmen